”Lätta ben, lätta ben, kom igen nu!" Med ett bra mantra kan du mycket väl öka din prestationsförmåga och fortsätta kämpa även när det börjar bli jobbigt.© iStockphoto

Så snabb blir du med ett mantra

Det finns mycket att vinna på att plocka fram ett mantra när det börjar bli jobbigt.

29 november 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Du känner säkert igen det här scenariot när du är ute och tränar eller tävlar och det börjar bli jobbigt: en inre röst viskar plötsligt till dig att det är dags att stanna eftersom det knappast kan vara hälsosamt längre.

Det finns dock ett bra verktyg som kan tysta din inre kritiker: intala dig själv att du kan klara det och att det absolut är värt att fortsätta kämpa!

18 procent starkare av mental träning

I en brittisk studie fick 24 motionscyklister köra så länge som möjligt på 80 procent av deras maxkapacitet. Efteråt blev hälften av deltagarna instruerade i att använda motiverande mantran, medan den andra hälften inte ägnade sig åt någon mental träning.

Två veckor senare körde de ett nytt test. Då cyklade ”mantra-gruppen” 18 procent längre jämfört med det första testet, och försöksdeltagarna uppgav dessutom på en 10-poängsskala att de upplevde hårdheten i testet en poäng lägre jämfört med första gången de gjorde testet.

Kontrollgruppen cyklade varken längre eller upplevde testet som mindre jobbigt andra gången.

Skapa ditt eget mantra

Mental träning och mantran är inget nytt fenomen i sportens värld, men den brittiska studien är en av de första som påvisar en direkt effekt.

Flera forskare pekar på att de bästa mantrana är de som vi själva kommer på. Skapa alltså ditt eget mantra och öva flitigt på att använda det under träningspassen. Ett bra mantra är:

  • Kort och konkret.

  • Positivt. I stället för: ”Jag vägrar att ge upp”, är det bättre med: ”Jag fortsätter kämpa”.

  • Instruerande. T.ex.: ”snabba steg, snabba tider”.

Källor: Medicine & Science in Sports & Exercise

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: