Kvinna som löper i skogen

Ju oftare man tränar, desto lättare är det att behålla träningsrytmen. 

© iStock

Så håller du motivationen uppe i höst

Höstmörkret blir allt mer märkbart, vilket också innebär att träningsmotivationen tryter. Mörker och kyla behöver dock inte påverka din träning. Läs här om hur du håller en bra träningsrytm hela hösten.

20 oktober 2022 av Hans Westhausen Gottlieb R Kingstad

Hur ska jag orka träna i höst?

Jag har ofta svårt att hålla en bra träningsrytm under hösten och vintern. Har ni några tips på hur man håller träningen vid liv? 

SVAR: Nyckeln är att man håller fast vid, eller kanske t.o.m. ökar, antalet träningspass i veckan. Huvudinriktningen bör helt enkelt ligga på att träningen verkligen blir av. 

Däremot bör du dra ned lite på dina ambitioner om rekordtider och sänka dina krav på att genomföra riktigt hårda pass. Kör de pass som du tycker är roliga, så ökar chansen att de blir av. 

Om du tränar utomhus på somrarna så kanske du ska fundera på att träna på gym under hösten och vintern – om mörker och kyla nu är det som sätter käppar i hjulet för träningspassen.

Tre motivationstips till hösten

1. Träna ofta, men kort tid åt gången
I stället för att köra timslånga träningspass som slukar mycket energi, är det ofta bättre att köra korta träningsrundor. I gengäld kan du träna flera gånger i veckan.

2. Träna i dagsljus 
Om du kan så bör du så vitt det är möjligt träna i dagsljus, t.ex på lunchen. När du väl har kommit hem efter jobbet och mörkret har lagt sig, så är det extra svårt att komma ut och träna. 

3. Gå med i en träningsgrupp 
Leta upp en eller flera träningskompisar. Det gör inget om ni inte ligger på helt samma nivå. Målet är inte att sätta rekord, utan att hålla fast vid träningsrytmen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: