© istock

Så får du ny träningsmotivation

Om träningsmotivationen tryter så är hjälpen nära.

13 november 2022 av Redaktionen

Det är inget fel i att härma någon annan när det gäller att hitta ny träningsmotivation. Kanske har du sett någon bekant på Facebook som nyligen har börjat med en träningsform som verkar rolig, eller kanske känner du någon som aldrig faller för frestelsen att ställa in ett träningspass. Då kan det vara läge att ta lärdom av vad de gör. 

En studie visar nämligen att personer som kopierar sina vänners och bekantas träningstaktiker, själva ökar sin träningstid. En grupp amerikanska forskare rekryterade över 1000 personer som tillfrågades om hur många timmar de hade lagt ned på träning den senaste veckan. 

Därefter delades de in i tre olika grupper. Den ena gruppen fick kopiera ett motivationstips eller en träningstaktik som en vän eller bekant använde sig av. Den andra gruppen fick ett motivationstips från forskarna och skulle således inte själva vara aktivt uppsökande. Den tredje gruppen fungerade som kontrollgrupp. 

Resultatet visade att deltagarna i ”kopieringsgruppen” ökade sin träningslust och den tid de lade ned på träning mest. Under den påföljande veckan tränade de i snitt nästan en timme mer än de andra deltagarna. 

Enligt forskarna verkar det vara mer lockande att skapa nya vanor om man ser att andra använder sig av samma vanor. Om man ser att någon i ens nätverk lyckas med ett träningsupplägg, så ökar förväntningarna på att man själv ska klara samma sak.

Källa: Journal of the Association for Consumer Research


Testa själv 

Följande uppgift fick deltagarna av forskarna – och den kan kopieras rakt av: ”Under de kommande två dagarna vill vi att du är extra uppmärksam på hur personer som du känner gör för att motivera sig till att träna. Om du vill kan du fråga dem direkt om deras motivationstips och träningsupplägg.”

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: