Man löper på en bro.

Särskilt långa och intensiva träningspass, då det krävs att man tar i lite extra, påverkas negativt om man är trött i huvudet.

© iStock

Koppla av i huvudet och löp snabbare

Mental trötthet gör inte bara att man blir tung i huvudet, det gör också att man blir tung i kroppen och presterar sämre. Det visar forskning.

8 november 2019 av Redaktionen

Så förebygger du mental trötthet 

En lång dag vid skrivbordet, massor av möten och krävande arbetsuppgifter ställer kanske inte alltför höga krav på fysiken, men det kommer att försämra din prestationsförmåga markant om du brukar cykla, springa eller simma efteråt. 

Mental trötthet, som det heter när hjärnan utsätts för kraftig ansträngning, har intresserat idrottsforskarna länge. Nyligen visade bl.a. två olika studier, med en grupp simmare och en grupp cyklister, att prestationsförmågan försämrades om man var trött i huvudet. 

Simmarna blev långsammare i ett 1 500-meterstest efter att de hade utsatts för hjärngymnastik i 30 minuter, medan cyklisterna upplevde att träningen blev jobbigare och att de inte orkade pressa sig lika hårt efter 30 minuters mentalt krävande arbete. 

Det är särskilt vid långvariga uthållighetsprestationer som man påverkas av mental trötthet. Vid korta, intensiva sprintryck och explosiva lyft påverkas man inte lika mycket. 

Enligt forskarna beror det på att den mentala stressen ökar mängden adenosin i hjärnan, och det gör i sin tur att man både känner sig trött och omotiverad.

Fyra tips som gör att du ändå orkar prestera

  1. Ta en tupplur. En powernap sänker adenosinnivån. 
  2. Kaffe. Koffein är uppiggande och sänker också adenosinnivån. 
  3. Trappa ned mentalt. Undvik svåra och mentalt krävande uppgifter inför en viktig tävling. 
  4. Träna hjärnan. Ju oftare du utmanar hjärnan, desto bättre blir den på att han- tera stress och press.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: