Rekordkross! Patrik Nilssons nya svenska rekord lyder 7:49:18 efter simning på 47:53, cykling på 4:14:15 och avslutande löpning på 2:43:14!

”Intervaller är a och o i triatlon”

24-årige Patrik Nilsson är en av Sveriges bästa triatleter. Redan 2014 presterade han en rad fina resultat – bl.a. seger i Ironman Malaysia (första svenska herrproffs att vinna en Ironman) – och nu i söndags satte han nytt svenskt rekord i Ironman Copenhagen. Här är hans bästa träningstips till motionärer.

23 augusti 2016 av R. Kingstad

Namn: Patrik Nilsson Ålder: 24 år. Klubb: Terrible Tuesday Triathlon. Meriter: Patrik Nilsson fick sitt genombrott under 2014 då han vann Ironman Malaysia och blev tvåa i Ironman Western Australia. 2013 blev han åtta i Challenge Barcelona 2013 (snabbaste debut av en svensk på Ironmandistans). Aktuell: 24-åringen fick till sitt livs tävling i söndags i Ironman Copenhagen och kapade tiden på distansen med hela 19 minuter. Det nya svenska rekordet lyder därmed på 7:49:18 – den sjunde bästa Ironmantiden genom alla tider!

1. Pressa dig själv med intervaller Jag kör olika typer av intervaller. Intervaller i ironmanfart kör jag för att orka cykla i de farterna på tävling utan att slösa för mycket energi. Intervaller hårdare än ironmanfart är till för att öka maxkraften på cykeln. Den sista typen av intervaller på cykel är lågkadensintervaller vars syfte är att bygga muskelstyrka och förbättra tekniken. Löpintervallerna går ofta i ironmanfart eller i maxfart med samma syfte som på cykeln. Simningen blir rätt naturligt uppdelad med intervaller: fart, styrka eller längre distanser.

2. Stärk bålen och få bättre hållning Styrketräning för en långdistanstriatlet handlar mycket om prehab, bålstyrka och specifik sim-/cykelstyrka. Prehab för att undvika skador och stärka utsatta delar av kroppen. Även bålträning kan fungera som prehab med syfte att stärka utsatta muskler och undvika skador. Bålträningen använder jag mig också av för att orka hålla en bra kroppsposition under alla tre grenarna. Att springa maraton efter 18 mils cykling kräver en bra teknik och hållning. Därför är bålträningen mycket viktig.

3. Anlita gärna en erfaren tränare Två tips som kan göra stor skillnad är att ta hjälp av en duktig sim-/löptränare och göra en s.k. bikefit. Hen kan gå in och visa specifika övningar samt ev. justera tekniken, samtidigt som en bikefit gör att man kan få en bra och effektiv position på cykeln. Ofta är det små detaljer som gör stor skillnad och för att hitta dessa detaljer är det bra om man kan jobba med en tränare under en längre period. Cyklingen handlar inte lika mycket om teknik. Där är det viktigare med ett bra träningsprogram.

4. Ta en paus och mobilisera nya krafter Ibland är det svårt med motivationen redan innan ett träningspass ska börja. Då brukar jag ge mig själv en paus på 10 minuter med kaffe, musik och en skön soffa. Efter tio minuter har jag ett val: antingen att genomföra passet och göra det bra (!) eller inse mina begränsningar och i stället flytta fram passet till morgondagen. Under själva passen är det svårare. Då är det där och nu som gäller. Ett intervall i taget, en minut i taget. Det gäller att intala sig själv: ”Det kommer göra ont, men jag ska bita ihop.”

5. Var väl förberedd inför din tävlingsdebut I triatlon är det ett måste att vara väl förberedd, dela upp loppet i olika delar och ha ett energischema så man ser till att dricka och äta bra. Det gäller att förbereda sig så att man vet var cykeln är, hur simsträckan ser ut, hur växlingen går till etc. Då kommer man att kunna vara mer avslappnad på tävlingsdagen och veta vad som ska göras. Vill man prova på Ironman så underlättar det om man delar upp loppet. ”Nu ska jag bara ta mig i mål på cykeln”, ”Nu ska jag bara löpa en mil till” osv.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt nästa stora mål?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig