Ingrid Kristiansen
© Scanpix, All Over Press

Imponerande comebacker

Sportens värld kan vara hård. Man duger så länge man presterar, men när man inte håller måttet längre så är karriären snart över. Samtidigt är lyckade comebacker sällsynta. Här hyllar vi 10 idrottare som bevisat motsatsen och klarat av alla tuffa utmaningar.

1 maj 2019 av Lasse Lyhne

Vilken comeback imponerar mest?

Greg Lemond

Utmaning: Vådaskjuten (olycka).

Uppehåll: 2 år.

Den amerikanske cyklisten var i mitten av 80-talet en av värl­dens bästa och vann bl.a. Tour de France 1986. Sedan tvingades han göra uppehåll. År 1987 deltog han nämligen i en jakt när han träffades av ett vådaskott i ryggen av sin svåger. Greg punkterade en lunga, tappade mycket blod och var nära att dö. 1989 gjorde han comeback – med hagel kvar i kroppen – och vann touren igen. 

Steve Redgrave

Utmaning: Diabetes och ålder.

Uppehåll: 2 år.

– Om någon ser mig i en båt igen, får de lov att skjuta mig. Det sade den brittiske roddlegendaren Steve Redgrave, efter att han vunnit sitt fjärde OS-guld i rad 1996. År 1997 konstaterades att han fått typ 1-diabetes, men han kom tillbaka till sportens värld och lyckades vinna VM 1998. År 2000 vann han sitt femte OS-guld i rad – 16 år efter sitt första..

Fausto Coppi

Utmaning: Andra världskriget.

Uppehåll: 5 år.

Den långbente, elegante italienske cykelstjärnan fick sitt genombrott samtidigt som andra världskriget bröt ut. Han lyckades vinna Giro d’Italia 1940 innan kriget hade lamslagit världen. Under kriget blev Coppi inkallad som soldat på den italienska sidan, han stred i Nordafrika och tillfångatogs i april 1943 av britterna. 1947 gjorde han comeback och tog ännu en seger i Girot. 1949 och 1952 vann han Tour de France och 1953 tog han sin femte och sista seger i Girot – 13 år efter sin första..

Svart/vit bild av Fausto Coppi

Coppi var en stjärna redan innan andra världskriget bröt ut, och hans bedrifter hade säkert varit ännu större om han inte hade tvingats till ett ofrivilligt uppehåll på fem år.

© Scanpix, All Over Press

Muhammad Ali

Utmaning: Politisk bojkott.

Uppehåll: 4 år.

Ali är kanske den största idrotts­ikonen genom tiderna, och hans karisma sträckte sig långt utanför boxningsringen. Efter att ha vunnit OS som 18-åring och VM som 22-åring, blev Ali av med sina titlar och uteslöts från boxningssporten efter att han 1966 vägrat att ta värvning i den amerikanska armén. Efter en lång rättsprocess gjorde Ali comeback 1970, och beseg­rade de unga tungviktarna Joe Frazier och George Foreman, och återtog VM-titeln 1974.

George Foreman

Utmaning: Ålder.

Uppehåll: 10 år.

Den amerikanske tungvikts­boxaren drog sig tillbaka 1977 vid en ålder av 28 år. 10 år senare gjorde han comeback i ringen: äldre, och inte minst tyngre. Många betraktade comebacken som ett skämt, men Foreman boxade sig i form, och 1994 gick han en titelmatch mot den 19 år yngre Michael Moorer. Foreman vann på knockout i 10:e ronden och tog, som 45-åring, alltså VM-titeln 20 år efter att han hade förlorat den.

Anthony Ervin

Utmaning: Depression, missbruk.

Uppehåll: 10 år.

Den amerikanske simmaren tog sitt första OS-guld som 19-åring. Två år senare avslutade han sin karriär och fick problem med depression, alkoholmissbruk och droger. 10 år senare dök han upp igen och trots att han knappt hade simmat sedan han var 20 lyckades han kvala in till OS 2012, 31 år gammal. Fyra år senare vann han OS-guld i Rio..

Michael Jordan

Utmaning: Pappan blev mördad.

Uppehåll: 2 år.

Den amerikanske basketspelaren var en stjärna redan från det han debuterade i NBA 1984. Han hjälpte sitt lag till tre mästerskap i rad och var också med i USA:s Dream Team vid OS 1992. År 1993 gjorde han ett upppehåll i karriären efter att hans pappa hade blivit mör­dad. Det innebar att Chicago Bulls slutade vinna, och det var inte förrän Jordan kom tillbaka 1995 som laget vann ännu ett ligamästerskap..

Michael Jordan

Michael Jordan anses av många vara den bästa basketspelaren genom tiderna. Hans NBA-karriär sträckte sig över 19 år från 1984–2003.

© Scanpix, All Over Press

Monica Seles

Utmaning: Knivöverfall.

Uppehåll: 2 år.

Den jugoslaviska favoriten var en supertalang på tennisbanan och vann som yngsta kvin­na någonsin Franska öppna 1990. Under de följande åren tog hon sju Grand Slam-titlar och satt stadigt på ten­nis­tro­nen. År 1993 blev hon i pausen mellan två set under en match i Hamburg angripen av en galen supporter till den tyska tennis­spelaren Steffi Graf och knivhuggen i ryggen. Det tog två år innan Seles kom tillbaka. Och det tog ytterligare två år innan hon vann en ny Grand Slam-titel.

Lance Armstrong

Utmaning: Cancer i tredje stadiet.

Uppehåll: 3 år.

Ja, ja, ja. Han är en fuskare av rang och säkert också rätt naiv. Men hans comeback efter den svåra cancersjukdomen är ändå imponerande. Efter att ha utmärkt sig som en av de största talangerna i sin generation – bl.a. med en VM-seger 1993 – konstaterades år 1996 att han fått testikelcancer. Cancern hade spridit sig till hjärna, mage och lungor, och han hade 40 procents chans att överleva. Det gjorde han som bekant. Han kom även tillbaka som cyklist – och resten är historia. 

Ingrid Kristiansen

Utmaning: Graviditet.

Uppehåll: 1 år.

Friidrottsvärlden är full av kvinnor som kommit tillbaka starkare än någonsin efter en graviditet. En av de mest anmärkningsvärda comebackerna efter barnafödande stod norskan Ingrid Kristiansen för. Hon var en bra, men inte superbra, löpare i slutet på 70-talet med maraton­tider strax under 2:40. Så fick hon barn – och gjorde sedan en imponerande comeback och dominerade sporten under många år. Hon vann London Marathon fyra gånger och satte världsrekord på både 5 000 meter (14:37.33), 10 000 meter (30:13.74) och maraton (2:21.06)..

Ingrid Kristiansen

Innan hon födde sin första son hade Ingrid Kristiansen inga stora segrar på cv:t. Efter barnafödandet blev hon världsetta efter segrar i både Boston och London Marathon.

© Scanpix, All Over Press

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig