Balance
Balance

I en stressig vardag kan det vara svårt att få tid över till träning utan att känna dåligt samvete över alla praktiska uppgifter som väntar därhemma. 

© iStockphoto

Fyra tips: Så undviker du träningsstress

Slipp det dåliga samvete du känner för alla de praktiska uppgifter som du vet att du borde ägna dig åt i stället för att träna. Här är fyra enkla åtgärder.

13 februari 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Gräsmattan ska klippas, tvätten är inte fixad och så är det hög tid att städa på vinden. Många känner säkert igen känslan då livspusslet inte går ihop och man inte hinner med att träna till vardags. Något som i sin tur leder till att man kan få dåligt samvete för att man vet att man inte hinner med alla ”måsten” i vardagen.

Här är fyra konkreta tips till hur du undviker träningsstress:

1) Bestäm fasta tider  

Om de andra i hushållet vet och är införstådda med exakt när och hur länge du tränar, så minskar du konfliktrisken markant. Fasta träningstider gäller dock också dig själv. Om onsdagseftermiddagar är avsedda till träning, så slipper du den återkommande frågan om du  hinner med ett träningspass eller inte.

2) Fixa saker ibland istället för att träna

Ett bra tips är att regelbundet avsätta ett träningspass, t.ex. var tredje eller fjärde vecka, till att fixa saker i anslutning till träningen. Du kan t.ex. köpa nya slangar till racercykeln, skicka in anmälan till ett lopp eller städa upp i träningsgarderoben.

3) Träna smartare 

Om du t.ex. löper eller cyklar så kan du tjäna mycket tid och kraft på att kombinera träning med restid och börja cykel- eller löppendla. Alternativt kan morgonträning, då du passar på att träna innan resten av familjen vaknar, vara en smart lösning i en hektisk vardag.

4) Skippa träningen 

Om du vet med dig att något som du verkligen måste fixa därhemma har dragit ut rejält på tiden, så bör du skippa träningen helt under ett par dagar eller kanske en vecka och fixa det en gång för alla. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: