De bästa träningstipsen från Aktiv Tränings egna läsare

Har du svårt att komma ut och träna, eller vill du bara veta hur andra personer håller träningen vid liv? Läs i så fall mer på den här sidan där vi ger er 35 värdefulla tips och råd från Aktiv Tränings egna läsare.

30 januari 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Vi har sammanställt de bästa träningstipsen från våra trogna läsare av Aktiv Träning, och på så sätt kan ni ha nytta av varandras erfarenheter och styrkor. 

Så oavsett om du behöver motivation att komma ut och träna, nya tips till din styrketräning eller om du undrar hur du ska göra för att bli en bättre löpare så finns det hjälp att få från andra träningssugna läsare. 

1."Förutom din vanliga träning, så se till att VARJE DAG lägga in en kort träningsrutin som du kör igenom minst en gång. Det kan exempelvis vara 40 knäböj, 20 armhävningar och 40 situps. Man ser inget resultat de första dagarna, men efter 14 dagar kommer du både kunna se och märka skillnad." -Anders K. 

2. "Det som funkar bäst för mig är att ta på mig träningskläderna direkt på morgonen när jag vaknar – då finns det ingen ursäkt för att inte komma i gång." -Birgit S.

3. Oavsett vilken sport du utövar så är återhämtningen viktig. Om kroppen inte får tid och ro att återuppbygga sig, så ökar risken för skador betydligt och du får inte de resultater, som du vill ha." -Ricky J.

4. "Om du har en dörrkarm eller liknande som du kan hänga i, så säg till dig själv att varje gång du går genom dörren så ska du göra fem chinups – det ger resultat på lång sikt." Richard L. 

5. "Träningssällskap ger motivation och man kommer lättare iväg och tränar om man har en bestämd mötestid." -Katja N. 

6. "Träna på morgonen, så är det avklarat och du slipper ha dåligt samvete på väg hem från jobbet. Kom ihåg att "upprätta" ett träningskontrakt med dig själv, så att du "förpliktar" dig att ge dig ut och träna – även om du är trött och väckarklockan ringer för tidigt." -Lone H. 

7. "Inför en tradition på jobbet, där ni exempelvis gör Plankan innan lunch. Det kan t.ex. vara fem olika varianter av Planken, som var och en tar 30 sekunder. Det stärker bålen och förebygger många ryggproblem." -Thomas H. 

8. "Ta trapporna istället för hissen ..." - Jeanette M. 

9. "Lägg fram löparkläderna dagen innan och ställ fram löpskorna vid ytterdörren. Och du behöver inte springa en hel mil varje gång – två eller tre km är bättre än inget." -Susanne E. 

10. "Lyssna till en podcast eller e-bok medan du springer eller tränar. Då blir träningen mycket roligare. "-Malene S. 

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I magasinet får du alla nya rön om träning och inspiration till hur du får ett sundare och mer aktivt liv.

11. "Välj den träningsform eller sport som du tycker är rolig. Det håller inte att välja den aktivitet som bränner mest kalorier eller som är effektivast – om du inte tycker att det är roligt, så håller motivationen inte i längden." -Hanna O. 

12. "Det kan vara tufft om inte känner att träningen går framåt. Om värdena på löparklockan inte blir bättre kan du påminna dig själv om att det inte kan gå framåt hela tiden; det måste också gå bakåt eller stå stilla någon gång ibland." -Vicky R. 

13. "Anmäl dig till et motionslopp så att du har ett mål att träna inför. Och gör det gärna tillsammans med en kompis. Det är både trevligt och minskar risken för att du ställer in ett träningspass." -Christian T.

14. "Välj en sport som du gillar, men som också är praktisk att utföra till vardags. Strukturera din träning så att den funkar  i din vardag och får plats i din kalender. På så sätt undviker du att missa en massa träningspass bara för att de inte får plats i ditt dagsschema." -Lina S. 

15. "Jag kör igång och tränar redan på morgonen. Då undviker jag att träningen blir inställd pga. att något oväntat dyker upp senare på dagen. Dessutom sätter jag upp både mål och delmål med min träning. " -Marianne G.

16. "Jag utmanar mig själv konstant. Antingen ska löprundan vara längre än förut eller så ska tempot vara högre. För mig är det den bästa motivationen. Det gäller dock också att vara realistisk och acceptera att vissa dagar känns det tyngre att träna." - Ulla P. 

17. "Slappna av i händerna och håll dem i höjd med naveln när du springer. Många för upp händerna framför bröstkorgen som en boxare när de blir trötta, och då spänner man axlarna och minskar sin lungvolym. Det gör i sin tur att det blir jobbigare att springa." -Kim A.  

18. "Mitt bästa träningstips är att fokusera på andningen. Då går benen helt av sig själv. Och variera löpträningen så att du undviker överbelastningsskador." -Dagny J. 

19. "Försök att undvika att göra träningen till ett eget projekt. Tänk på din träning som en liten aktivitet i din övriga vardag, ungefär som när du handar mat eller tvättar kläder. Många har svårt att hinna med att träna och ser nästan transporten till klubbhuset eller gymmet som en resa till en annan del av världen. Om du lyckas ändra ditt tankesätt blir löpningen bara en vanlig vana." -Philip F. 

20. "Gå runt huset och gör utfallssteg varje dag. Det är bra underhållning för grannar och ger bra träning för rumpa och lår." -Susanne M. 

21. "Planera din träning dagen innan så att du vet exakt vad som väntar. Du bör aldrig göra mindre än det planerade, dock kan du alltid göra lite mer om du skulle få lust. Det gör att träningen blir lättare att hålla vid liv, och det finns ingen ursäkt för att inte träna eftersom allt är noga planerat." -Henrietta K. 

22. "Man kan lätt bli låst i sin utveckling om man hela tiden springer samma runda i samma tempo. Tänk därför på att variera bägge delarna." - Kristian D. 

23. "Se alltid till att lägga in veckans första träningspass på måndagen eller tisdagen. Då får du en bra start på veckan och det blir lättare att hinna med ytterligare två träningspass samma vecka." -Ann-Kristin S.

24. "Utnyttja tiden på rätt sätt. Du kan exempelvis gå, springa eller cykla en runda medan dina barn tränar fotboll, friidrott eller ägnar sig åt andra fritidsaktiviteter i stället för att du står på sidlinjen och tittar." -Lisa K. 

25. "Börja alltid dagen med att dricka en halv liter vand på fastande mage. Träna tillsammans med andra och bestäm några fasta dagar i veckan då ni tränar. Var gärna fler än fem personer i gruppen. Om någon av er skulle få förhinder någon dag, så finns ändå grupptrycket kvar och ni andra blir inte frestade att ställa in träningspasset." -Susanne H.

26. "Vi har startat en lörutmaning på mitt jobb, där vi betalar en liten summa för att delta. Vi ska springa minst fyra mil i månaden (max 7 min per km) och alla deltar i en lottdragning om vinstpotten. De flesta kommer upp i fyra mil och en del springer lite mer och pressar varandra så att de kommer upp i det tredubbla. Arbetsgivaren delar dessutom ut ett bra andrapris. Det är verkligen motiverande." -Tina M. 

27. "Undvik att försöka sätta rekord varje gång du springer. Det leder bara till skador." - Tore V. 

28. "Packa väskan när din motivation är som störst – även om du inte kommer i väg och tränar förrän senare på dagen. Stoppa ned några proteinkakor eller något annat i väskan som belöning efter din träning." -Annette R. 

29. "Utomhusträning passar bra för mig. Trappor, bänkar och gungor är perfekta att träna med." -Lisa T. 

30. "Ta på dig träningskläder direkt när du kommer hem från jobbet – och lova dig själv att du inte får ta av dig dem förrän du har tränat." -Lena V. 

31. "Variation och vilja är viktigast för mig. Variera din träning och växla mellem att lyfta tunga vikter, cykla och använda roddmaskinen. Se dessutom till att gå några raska promenader varje vecka. Variationen gör att du slipper överbelastningsskador och inte tappar träningslusten"
-Lena J. 

32. "Träna varje dag. Det behöver inte vara tidskrävande eller intensivt varje gång. Men lägg in en fysiskt aktivitet varje dag – kort eller lång, hårt eller lugn." - Åsa H. 

33. "Skaffa en hund." -Lilly H. 

34. "Utnyttja den motion du kan få in i vardagen. Ta trapporna i stället för hissen, rör på dig under lunchen, cykla till jobbet eller kliv av bussen alt. parkera bilen lite längre bort än nödvändigt." -Beata L. 

35. "Om du vill förändra något gällande din styrka eller kropp, så bör du göra något som du inte brukar göra. Variera din träning och byt exempelvis övningar, antal repetitioner, vikter eller längden på dina pauser. Du får inga resultat om du alltid gör på samma sätt som du alltid har gjort." -Jesper L. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig