Kvinna löper trail

Ta med dig en fulladdad mobil om du ska löpa i okänd terräng, och berätta för din familj eller dina kompisar var du ska. Ta med dig en energigelé och lite vatten så att du får mer ork. 

© iStock

Därför ska du löpa trail

Löpning är en prestationsidrott, men ibland får man sänka ambitionsnivån och fokusera på att ha roligt. Piffa upp dina rutiner med traillöpning och få pulsen att stiga rejält.

14 augusti 2018 av Lasse Lyhne

Traillöpning

Hårdhetsgrad: 7/8

Vanlig väglöpning och traillöpning är å ena sidan rätt lika, å andra sidan rätt olika. Bägge handlar om löpning, dvs. om att sätta det ena benet framför det andra. Men medan väglöpning är relativt enformigt och tankarna kan vara någon annanstans än där man befinner sig, så är traillöpning på smala skogsstigar och i obanad terräng helt annorlunda rent mentalt. 

Det krävs koncentration för att orientera sig och sätta ner fötterna rätt, och löprytmen skiljer sig en hel del från asfaltslöpning. Dra alltså till skogs och löp på slingriga stigar, över stenblock och lek dig fram mellan alla naturliga hinder. 

Undvik breda grusvägar och sök dig in i den obanade terrängen där löpningen blir mer omväxlande och roligare. Följ ev. ett markerat mtb-spår så att du inte hamnar vilse (se dock upp för cyklister). 20–30 min. effektiv traillöpning är lagom.

Varför? Det är ett roligt sätt att springa på och du tömmer huvudet på tankar och får massor av ny energi. Dessutom är det suverän träning då pulsen stiger till max med jämna mellanrum och du blir starkare i fotleder, knän och höfter. Det är i sin tur skadeförebyggande.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad använder du främst för att mäta din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig