Man som löper.
© iStock

Därför ska du löpa snabbt

Löpning är en prestationsidrott, men ibland kan det vara bra att sänka ambitionen och fokusera på att ha roligt. Om du ökar tempot under nästa löprunda så gynnas både din hälsa och prestationsförmåga.

31 augusti 2018 av Lasse Lyhne

Löp snabbt 

Hårdhetsgrad: 9/10

Många motionslöpare löper alla sina rundor i ungefär samma tempo varje gång. Det är det dags att ändra på nu. Leta upp en varvbana på 2–3 km som du känner till. Det är bra om det inte finns några trafikljus eller för mycket trafik längs sträckan. Värm upp med 10–15 minuters lätt jogg. Ställ dig därefter på din tänkta startlinje och gör dig redo. Ta av dig överdragskläderna. 

Byt till lätta skor (om du har ett par), fokusera, ta ett djupt andetag och spring iväg! Löp så snabbt du kan och gasa på för fullt de sista 500–600 meterna. Ta tid på rundan så att du har något att jämföra med nästa gång (en gång i veckan är lagom).

Varför? Det är kul att löpa snabbt ibland och det är roligt att tävla mot sig själv. Dessutom blir de fysiologiska effekterna stora. Hjärtat blir starkare, blodvolymen ökar osv, osv. Sammantaget gynnas både hälsan och prestationsförmågan.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du känt dig stressad någon gång de senaste fyra veckorna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig