Man som löper i mörkret.

Pannlampan bör vara rätt ljusstark, sitta bra och vara lätt. Sikta på en modell med minst 300 lumen (den enhet som ljusstyrkan mäts i), men undvik de ljusstarkaste lamporna. De är dyra, tunga och onödigt ljusstarka. 

© iStock

Därför ska du löpa i mörkret

Löpning är en prestationsidrott, men ibland kan det vara bra att sänka ambitionen och fokusera på att ha roligt. Löpning i mörker kan ge skön omväxling till din vanliga träning i dagsljus, och på köpet kan du få en rejäl adrenalinkick.

17 december 2018 av Lasse Lyhne

Löpning i mörker

Hårdhetsgrad: 2/10 

Omgivningen skiftar karaktär så snart mörkret faller på. Det gäller inte minst under löprundan – särskilt om den förläggs till skogs- eller parkstigar då endast månen och din egen pannlampa lyser upp stigarna. Allting upplevs mer intensivt i mörker. Perspektivet ändras och dina sinnen blir mer skärpta när sikten är begränsad. Ljud och dofter verkar mycket starkare och gamla löprundor blir plötsligt mer spännande att springa på. 

Här är fem tips inför din nattliga löprunda:

  1. Löp lite kortare sträckor. Det krävs en hel del koncentration för att löpa i mörker. 
  2. Kom ihåg att ta med dig en fulladdad mobil, och informera familjen om var du tänker löpa. 
  3. Löp på kända stigar och undvik tekniska spår. Grusvägar passar bra till mörkerlöpning. 
  4. Släck lyset. Under en stjärnklar natt i en öppen skog kan du se mer med pannlampan släckt än tänd. Låt ögonen vänja sig vid mörkret (tar någon minut) och se om det räcker.  
  5. Löp i grupp. Det är säkrare och roligare att löpa med andra. Det gäller även i mörker.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: