Mand løber i natur, løber, en mand, park, forår, total

12 tips som hjälper dig ut i löpspåret

Det jobbigaste med att löpträna är att ta sig upp ur soffan och knyta på sig löparskorna. Alldeles för många träningspass blir aldrig av, i och med att man inte lyckas ta sig samman och få på sig träningskläderna.

21 maj 2010 av Camilla de Thlersant

Med rätt planering och taktik blir det lättare att få på sig löparskorna. Vi visar hur.

1. Packa på förhand

Ta fram träningskläderna som ligger hemma i garderoben, eller packa väskan redan kvällen innan om du ska träna någon annanstans. Det gäller att eliminera alla dåliga ursäkter för att träna och göra det så enkelt som möjligt för sig själv att få på träningsutrustningen - trots att det tar emot ibland.

2. Träna på hemvägen

Kör direkt till träningsanläggningen efter att du stämplat ut eller spring hem från jobbet. Det gör att du inte riskerar att först hamna i soffan därhemma. Med lite planering kan träningen bli ett transportmedel till och från jobbet. Har du långt till jobbet kan du ta bussen en bit på vägen.

3. Byt om direkt

Dra på dig träningsutrustningen direkt när du kommer hem från jobbet - även om du inte tänker ge dig ut och springa förrän senare på kvällen. När du väl fått på dig träningskläderna är det svårare att ångra sig utan att ha svettats lite först.

4. Hitta en träningskamrat

För många är ordet träning mycket tätt förknippat med kamratlig samvaro, lek och svettiga matcher på fotbollsplanen ända från barnsben. Känner du igen dig kommer 1–2 fasta träningskompisar att göra underverk för din motivation att snöra på löparskorna och springa några snabba rundor i veckan. Det är inte bara effektivt att ha någon att träna med - en träningskamrat gör också att det blir roligare att träna. Har du inte någon träningskamrat som kan tänka sig att springa ibland, kanske någon arbetskamrat kan ställa upp.

5. Investera i en träningspartner

Boka en personlig tränare som du betalar för, oavsett om du dyker upp eller ej till träningspasset. Förhandsbetala helst för flera lektioner. Är du typen som vill ha full valuta för pengarna kan en tränare som du betalat ersättning till vara en genväg till bättre form.

6. Nöj dig med lite

Lova dig själv att du springer hem igen efter tio minuter om du fortfarande känner dig omotiverad. Det är lättare att ge sig ut och träna om du undviker en antingen-eller-situation där valet står mellan att inte träna alls eller att springa en tuff milrunda. Tänk på att lite träning är bättre än ingen träning alls. Efter tio minuters träning är du nog så pass uppvärmd att det inte är några problem att fortsätta. Men om det ändå tar emot att springa är tio minuters träning bättre än ingenting.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: