12 tips som hjälper dig ut i löpspåret - del 2

Det jobbigaste med att löpträna är att ta sig upp ur soffan och knyta på sig löparskorna. Alldeles för många träningspass blir aldrig av, i och med att man inte lyckas ta sig samman och få på sig träningskläderna.

21 maj 2010

Med rätt planering och taktik blir det dock lättare att få på sig löparskorna. Vi visar hur.

7. Straffa och belöna dig själv

Motivera dig själv genom att ta reda på vad som händer om du tränar eller inte tränar. Ge dig själv små belöningar för varje löprunda - om du tränar i kväll kan du till exempel ta ett glas öl efteråt, hyra en film, spela ett dataspel eller något annat. Försök annars med presenter - om du t.ex. tränar tio gånger den här månaden ska du köpa en ny löpartröja eller om du genomför ett halvmaraton ska du köpa pulsklockan som du alltid drömt om. Du kan också straffa dig själv genom att t.ex. träna intervaller i morgon om du inte tränar alls i dag, eller genom att använda den träningstid du borde utnyttjat till något tråkigt som att stryka skjortan eller liknande.

8. Fyll på med energi

Är du trött och saknar energi för att träna kan det bero på att du helt enkelt slarvat med energiintaget timmarna före träningspasset. Drick ett par glas vatten och ät ett lätt mellanmål t.ex. i form av en marmeladsmörgås 2-3 timmar innan du ska ut och springa. Komplettera eventuellt med en banan en timme före träningsstart.

9. Variera och lek med träningen

Börjar du ledsna på att löpträna är det dags att testa något nytt och lägga in lite variation i träningen. Är du t.ex. trött på långa uthållighetspass så kan du skippa dem under en period och istället springa korta, snabba tempopass. Har du sprungit samma runda i åratal så är det dags att leta upp en alternativ runda - gärna i en helt annan miljö. Ge dig t.ex. ut i terrängen ibland, om du vanligtvis springer på asfaltsvägar.

10. Ta hjälp av mobiltelefonen

Ställ in mobilen så den larmar när det är dags att ta på träningskläderna. Kom överens med några kompisar att ni skickar sms-meddelanden till varandra varje gång ni varit ute och sprungit - och sporra varandra att träna mer. Har du en gps i mobilen kan du också anmäla dig till någon av alla nya digitala träningstjänster som finns på Internet; t.ex. där du och dina vänner kan följa med i varandras träningsdagböcker online, och tävla om vem som springer flest träningsrundor, flest kilometer eller vem som har bäst femkilometerstid.

11. Anmäl dig till en löptävling

Leta upp ett lopp som passar din nivå, anmäl dig och betala startavgiften med detsamma. Berätta också för vänner och bekanta om dina löparambitioner. Om du har satt upp ett konkret mål att träna för, har betalat in startavgiften och om flera känner till att du ska tävla, så ökar den inre pressen och motivationen att ge sig ut och träna även när det tar emot som mest.

12. Hitta lusten

Om du upplever att du inte trivs med att dra på dig löputrustningen är det på tiden att du frågar dig själv varför du egentligen löptränar. Gillar du att springa eller känns det som om löpningen är ett nödvändigt ont? Träningsglädjen är i längden det viktigaste för att du ska få på dig löparskorna. Du behöver antingen hålla löplusten vid liv eller välja en annan träningsform.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: