Världens flitigaste löpare löper inte mer

Engelsmannen Ron Hill löpte varje dag i 52 år till i söndags …

1 februari 2017 av Lasse Lyhne

”Jag tar en vilodag” meddelade Ron Hill i söndags på Facebook. Inte något inlägg som hade väckt särskilt mycket uppseende om det hade kommit från en ”vanlig” löpare, men eftersom avsändaren var den 78-årige löparlegenden så spred det sig som en chock genom löparvärlden. 

19 032 dagar

19 032 dagar i rad tog Ron Hill en löprunda. Det gav honom rekordet som den löpare i världen med den längsta registrerade löpträningssviten, men till slut blev den alltså bruten.

På söndagens löprunda fick han ont i bröstet, och smärtan tilltog:

”Jag fruktade att jag skulle dö. Det fanns inget annat val än att stanna. Det var jag skyldig min fru, min familj, mina vänner och mig själv”, sa han till Runners International.

Krossat bröstben

Han är annars inte den som klagar i onödan.1993 krossade han bröstbenet i en bilolycka. Som tur var hade han redan löptränat den dagen och dagen efter kunde han otroligt nog jogga en engelsk mile – den sträcka Hill satte som minimum för sina löprundor.

Sedan 1964

Hills imponerande svit började den 21 december 1964. Samma år som Beatles turnerade som mest och fem år före månlandningen. Hill var besviken över sin egen prestation vid maratonloppet i Tokyo-OS, där han slutade på 19:e plats och ville visa att han hade mer att bjuda på.

Maraton på 2:09

Hill löpte totalt 115 maratonlopp. Han löpte under 2:50 i 112 av dem, och han tillhörde världseliten på 70-talet. Han vann Boston Maraton och var den andra löparen i världen att löpa under 2:10 med personbästatiden 2:09.28Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: