Sämre frånskjut Is och snö gör också att tempot sjunker när man löptränar på vintern.

Varför löper jag alltid långsammare på vintern?

Data från min löparklocka visar att jag löper långsammare på vintern, även om jag tränar lika mycket och lika ofta då som på sommaren. Vad beror det på?

Vintervädret gör att farten sjunker. I fem minusgrader löper vi rent allmänt ca fem procent långsammare än i behagligare vårtemperaturer. Översätter man det till en löprunda på en mil så innebär det att den tar 2,5 minuter längre att genomföra.

Att vintervädret försämrar prestationen beror på flera olika faktorer: kall luft är tätare och ger större luftmotstånd.

Så långsam blir du i vinterkylan

Man har också mer kläder på sig på vintern än på sommaren, och det ökar luftmotståndet ytterligare. På grund av is, snö, slask eller lösgrus kan underlaget dessutom vara förrädiskt halt – och det ger ett sämre frånskjut, vilket också sänker farten. Däremot påverkas inte kroppen av kyla, så länge temperaturen inte sjunker till 15–20 minusgrader.

Få ett par suveräna vintertajts

Nu behöver du inte frysa mer när du löptränar. För bara 99:50 kr kan du just nu få ett par snygga löpartajts som är designade för att följa kroppen och utestänga kylan. På så sätt kan du njuta mer av löprundan och lägga din energi på att löpa i stället för att hålla dig varm. De svarta tajtsen är elastiska, har blixtlås vid fotlederna och sitter åt lagom hårt. Det finns reflexer ned längs sidorna på benen som gör att du syns bra i mörkret, och på ländryggen finns det en ficka med blixtlås för nycklar, kreditkort, energiprodukter eller liknande. Just nu kan du få dessa snygga tajts tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Sedan är det bara att njuta av träningen och få en kanonstart på 2019. Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig