© Colourbox

Varför blir min puls så hög?

De senaste åren har jag endast tränat med hjälp av pulsen. När jag tävlar upplever jag att min puls blir 10–20 slag högre än när jag tränar, och det gör att jag sänker tempot eftersom jag blir rädd för att ta slut på vägen. Hur ska jag klara av ”tävlingsfaktorn”?

Du beskriver ett rätt vanligt problem och, som du själv är inne på, beror pulsstegringen på att tävlingsnervositeten leder till att adrenalinet flödar ut i kroppen. 10–20 slag är dock en kraftig ökning i förhållande till pulsen du får när du tränar i ditt tävlingstempo och det tyder på att du är överspänd.

Du bör därför träna på de mentala bitarna. Försök t.ex. att skapa en mer avslappnad stämning i samband med tävlingarna.

Fokusera på att det är roligt att springa tillsammans med andra, och att resultatet inte är det viktigaste i världen. Var avslappnad i kroppen medan du springer.

Ställ gärna upp i några motionslopp där ditt enda mål med loppen är att träna de faktorerna. Andra orsaker kan vara att du aldrig tränar vid samma tidpunkt som tävlingarna genomförs på.

Om du t.ex. brukar träna på kvällstid och tävlingen går på en söndagsförmiddag, är din kropp inte van vid att prestera på förmiddagen.

Vad och när du äter och dricker inför en tävling jämfört med inför en träning kan också påverka pulsen. Skapa därför en rutin som fungerar i båda fallen. Lämna också pulsklockan hemma när du ska tävla.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: