Var rädd om mobilen i kylan

Har du också upplevt att din mobil lägger av när det är bitande kallt? Här är anledningen – och se vad du bör undvika att göra om det händer.

31 januari 2021 av R.Kingstad

Om du har löpt eller cyklat med din mobil på vintern, så har du kanske varit med om att mobilen plötsligt lagt av trots att du precis laddat den. Det finns det en bra förklaring till. De flesta mobiler fungerar nämligen bäst i temperaturer mellan 0 och 35 plusgrader. Orsaken till att batteriets kapacitet minskar i kyla är att den lägre temperaturen ökar den interna resistensen, vilket i sin tur hindrar batteriet från att förse din mobil med den behövda energin – och till sist slocknar mobilen. 


LCD-skärmen i mobilen mår inte heller bra i kyla. Det beror på att den innehåller flytande kristaller som samarbetar för att skapa rätt bild på skärmen. Men när mobilen blir kall kan kristallerna klumpas ihop till bubblor, så att skärmen inte längre reagerar på beröring.

Om du ska ta med dig mobilen ut i sträng kyla, så är det bra om du skyddar och packar in den så att den inte blir för kall. Och om den ändå slocknar så är det särskilt en sak du bör vara uppmärksam på. När du kommer hem ska du låta mobilen vara i 10–15 minuter tills den har fått upp värmen lite igen. Du bör undvika att starta mobilen direkt när du kommer hem och inte heller ladda den när den är kall. I värsta fald kan det nämligen leda till en kortslutning av mobilen pga. att det bildas kristaller i batteriet. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: