Man som är utmattad
© iStock

Undvik fem vanliga löparmisstag

Dåliga ursäkter, skavsår och håll kan snabbt förstöra din löpträning. Här är fem snabba lösningar som gör att du lätt kan undvika alla hinder.

26 juli 2020 av Jannik Petersen

Undvik alla fallgropar 

Skippa alla dåliga ursäkter och se till att hålla löpningen vid liv. Här är fem vanliga löparmisstag och tips på hur du bäst undviker dem. 

1. Jag hinner inte träna

Lösning: Minska lite på ditt användande av Facebook och Internet – så byter du en passiv sysselsättning mot en aktiv och hälosam vana. Utnyttja också din transporttid för träning genom att löpa till eller från jobbet. 

2. Det är så jobbigt att löpa

Lösning: Sänk tempot! Om du löper för snabbt så bränner det i lungorna och du får blodsmak i munnen. Försök i stället att hitta ett tempo som känns lagom och som gör att din andhämtning inte blir för ansträngd. Du ska orka samtala i korta meningar. 

3. Det regnar ju

Lösning: På med en vindjacka eller en regnjacka som andas – det går faktiskt bra att löpa även om det regnar. 

4. Jag får skavsår

Lösning: Skorna får inte vara för små eller för stora. Löpskor ska vara en halv till en hel storlek större än vanliga skor, och det ska finnas ett mellanrum på 0,5–1 cm längst fram i skon. Skon ska dock inte vara så stor att foten åker runt inuti den, för friktion leder till skavsår. Dra åt skorna så att de sitter fast om foten.

5. Hjälp, jag får håll

Lösning: Sänk tempot! Du har antagligen öppnat för snabbt. En annan orsak kan vara att du äter för mycket för nära inpå träningspassen. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: