© istock

Två bra sätt att få upp farten

Genomför ett av följande träningspass en eller två gånger i veckan – och växla gärna mellan dem för att variera belastningen.

29 juni 2020 av Lasse Lyhne & Bjarke Kobberø

Här visar vi dig två roliga metoder som gör att du får upp farten på fötterna.

Fartökningar 

Gör 3–5 fartökningar på cirka 100 meter under din vanliga löprunda. Öka tempot gradvis under 100 meter så att du löper de sista 20 meterna nära ditt maxtempo. Tänk på att lägga in fartökningarna med lagom långa mellanrum så att du hinner återhämta dig mellan varje.

Växel:
Farten ökar från jogg till nästan maxtempo.

Syfte:
Du vänjer kroppen vid att löpa i ett högre tempo än normalt. Det förbättrar konditionen och snabbheten samt ökar styrkan. Fartkänslan blir också bättre.

Obs:
I början kan det kännas lite ovant då tempot plötsligt ökar – men efter ett tag kommer du att märka hur effektivt det är för både formen och motivationen.

Tempopass 

Tempopassen är viktiga om man vill bli en bättre löpare, oavsett om man är motionär eller elitlöpare. Det handlar i grund och botten om att orka hålla ett högt löptempo under en längre period, oftast 10–20 minuter för nybörjare och 20–30 minuter för erfarna löpare. En bra tumregel är att tempopasset ska utgöra 50–60 procent av den tid en normal distansrunda tar. Farten under tempopasset ska vara hög, men inte högre än att du orkar hålla den hela vägen. Du ska pressa dig hårt, men ändå ha krafter kvar på slutet. Farten bör motsvara ditt tävlingstempo på 5 km.

Växel:
Trean eller ev. högre.

Syfte:
Kroppen ska belastas rejält. Det förbättrar konditionen och höjer mjölksyratröskeln.

Obs:
Dela ev. upp tempopasset i två delar med ett par minuters paus emellan med lätt jogg.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: