© istock

Tre tips som boostar din löpning

Så lätt kan du boosta din löpning

21 november 2019 av Martin Kreutzer

Du kan både öka din löphastighet och din löpglädje om du trycker på de rätta knapparna. Även små förändringar kan ge dig mer ork och energi och få din formkurva att peka uppåt. Här får du träningsexpertens bästa löptips.


1. Värm upp

En bra uppvärmning är viktig för att du ska få ut max av din träning. Förutom att du blir mer fokuserad inför den aktivitet som väntar, sätter du igång hela maskineriet och du kan pressa dig själv lite extra utan att bli skadad.

5 min. uppvärmning

● Gå raskt i en och en halv minut. 

● Jogga i två minuter. 

● Fortsätt jogga i en och en halv minut samtidigt som du gör 3 x 25 st höga knälyft och 3 x 25 st hälkickar.

Håll kan ta bort all träningsglädje. Se här hur du förebygger håll, och vad du kan göra om du ändå skulle drabbas av det.

2. Lek med farten

Det kan vara enkelt och bekvämt att alltid springa samma runda i samma tempo, men vill du ta din löpning till en ny nivå så gäller det att öka tempot ibland. Intervallträning 1–2 gånger i veckan kommer på bara några månader att göra dig till en mycket bättre löpare. Snöra alltså på dig skorna och kör igång.

Tre bra intervallpass 

● 30-20-10. Växla mellan att jogga i 30 sekunder, spring medelhårt i 20 sekunder och spurta i 10 sekunder. Börja med 10 omgångar och öka antalet när formen blir bättre. 

● Backspurter. Leta upp en brant backe som du kan spurta uppför i 5 x 2 minuter. Vilan blir den tid det tar för dig att jogga tillbaka ner till starten. 

● Fartlek. Välj ut några naturliga riktmärken på löprundan som du växelvis spurtar och joggar till, t.ex. trafikljus eller vägskyltar. Varje segment bör inte vara mer än 1,5 minut.


3. Träna med andra

Har du svårt att komma ut och träna efter en lång arbetsdag eller när vädret är dåligt, så kan du ev. fundera på att gå med i en löparklubb. Gemenskapen gör allt mycket roligare och det blir också lättare att komma ut och träna om löppassen är schemalagda. 

En bonus är också att kvaliteten på träningspassen ofta blir bättre när man springer i grupp.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dygnet föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: