Blåsigt väder, löpning

Vi hatar blåsigt väder

© Foto: iStock

Tre tips för löpning i motvind

Snö och kyla har vi inte så mycket emot. Färre än var tionde av Aktiv Tränings läsare tycker att de bägge väderfenomenen är värst att träna i. Regn, däremot, är värre, och värme är inte heller något vi gillar att träna i. Allra värst är dock vinden – vilket är lätt att förstå.

8 juni 2022 av Redaktionen

När starka vindar sveper in ökar inte bara kyleffekten – det blir också mer osäkert och stressande att cykla, paddla eller simma. Dessutom försvinner mycket av den rogivande känsla som träningen annars ger. Slutligen går blåsten också ut över prestationsförmågan. När man cyklar gör man av med tre gånger så mycket watt om man kör i 30 km/h och det blåser måttlig motvind (7 m/s), jämfört med när det är vindstilla. Och man löper en halvmil cirka fem minuter långsammare om man har lika stark motvind hela vägen.

Tre tips när det blåser 


1. Börja i motvind
Motvind är ingen höjdare, men det blir ännu värre om du får den rakt i ansiktet i slutet av ett träningspass, när du är trött, nedkyld och börjar tappa orken. Planera därför din runda så att du startar i motvind. Det kan kännas tufft, men du kan se fram emot att ”flyga fram” på hemvägen.

2. Planera din runda
Du blir mer utsatt för vind om du springer i öppna landskap eller bland höga byggnader, där vinden pressas ned och sveper hit och dit mellan byggnaderna. Om du ser till att planera din runda kan du dock få lä för vinden. Skogen är den bästa platsen. Där får du skydd av träden. Annars kan du hålla koll på vindriktningen och välja en runda där du får så mycket lä som möjligt.

3. Klä dig smart
Vinden mångdubblar kyleffekten. Den gör att en frisk vind (ca 10 m/s) får temperaturer på fem minusgrader att kännas som 15 minusgrader. Därför är det viktigt att utestänga vinden om du vill hålla dig varm. En vindtät jacka är bra. Den håller kvar den värme som kroppen skapar. Jackan behöver inte vara särskilt varm – värme får du från fleece- eller ylletröjan under.

Läsarnas svar.
Läsarnas svar.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: