Två personer som löper
© iStock

Tre seglivade löparmyter

Löparvärlden är full av myter som lätt kan skapa förvirring bland både nya och erfarna löpare. Här granskar vi och punkterar tre vanliga löparmyter.

5 september 2019 av Lasse Lyhne

Här punkteras tre löparmyter

Löparvärlden är full av halvsanningar, och nya såväl som erfarna löpare kan lätt bli förvirrade över alla de välmenande råd och tips man stöter på i sin strävan att göra rätt. 

Tre av dessa råd sägs t.o.m. vara fakta utan att de alls är det.

1. Löpning är den bästa bantningsmetoden

Vill du gå ned i vikt ska du börja springa. Löpning är enligt många den mest effektiva – och kanske enda – vägen att uppnå viktminskning. 

Det är emellertid en myt som inte håller i verkligheten. För det första gäller det rent generellt att man måste titta närmare på det man äter för att kunna gå ned i vikt. Och det är lättare att minska energiintaget än att öka energiförbrukningen. 

Om du t.ex. vill förbränna 1 kg fett på en vecka, så kan det ske genom att du skippar godis och kaffebröd och sparar rödvin, läsk och kaffe latte till helgen. Om du istället vill få bort lika mycket vikt genom att löpträna, behöver du springa ca 10 mil (om du väger 70 kg). 

Det är en övermäktig löpmängd för de flesta. Träning är dock ett viktigt inslag i helhetsbilden för att gå ned i vikt, men kombinera gärna löpning med styrketräning, cykling eller simning.

2. Stretchövningar lindrar värk

Nej. Precis som att du inte ska stretcha för mycket inför en löprunda, så bör du heller inte göra det efteråt. 

Efteråt är muskler och senor trötta och slitna, och drar du ut dem för mycket riskerar du att förvärra små bristningar och blödningar som träningen har förorsakat. Innebär det då att stretchning bör undvikas helt? 

Nej inte alls, men för löpare är smidighet inte alltid till nytta. Strama senor ger bättre stabilitet runt lederna och är mer elastiska. Många kan dock ha nytta av att jobba med smidigheten i höftböjarna. 

Där är många ofta stela och en ökad smidighet där ger mer dynamiska och aktiva benlyft. Kör smidighetsträning de dagar då du inte löptränar – eller efter dina lugna löprundor.

3. Löpträning ger starka ben

”Jag behöver inte styrketräna mina ben, för jag löptränar ju ... ” Många löpare föreställer sig att löpning ger starkare ben. Men helt ärligt, titta lite närmare på en fullblodslöpare. 

Det är sällan de har stora och muskulösa ben. Löpning är en konditionsbaserad idrott, där hjärta och lungor och inte muskelstyrkan är den begränsande faktorn. 

Det innebär att många löpare – särskilt äldre – har rätt svaga ben. En studie publicerad i Medicine & Science in Sports & Exercise från 2015 visar att löpare som snabbt förlorade styrkan i fotleder och vader anpassade sig genom att ta kortare steg, vilket i sin tur ledde till sämre löptider. Du har därför stor nytta av att styrketräna. 

Övningar som knäböj, utfall, hip thrusters, benpress och tåhävningar samt armhävningar och pull­ups för överkroppen är suveräna övningar för löpare. 

Och lägg gärna på lite tyngre vikter (men se till att inte fuska med tekniken). Så länge du ser till att ta långa pauser mellan varje set blir dina muskler inte större – bara starkare och mer explosiva

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket mål har du med din träning under nästa år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: