Traillöpningsvideo

Aktiv Träning drog till skogs på en löprunda – videon visar hur det gick

17 juli 2012

Glöm allt om flacka asfalstvägar och tillrättalagda parkvägar. Traillöpning sker ute i "den riktiga" naturen, och det är långt ifrån någon meditativ löpning där man bearbetar dagens intryck i lugn och ro. Traillöpning kräver full koncentration. Det är som mountainbike utan cykel eller som offpistskidåkning utan skidor under fötterna. Och det är både omväxlande och roligt.

Traillöpning med en av de tuffaste löparna

Aktiv Träning drog till skogs med en av Nordens bästa traillöpare – ultralöparen Moses Lövstad, och vi hade det betydligt jobbigare än vanligt att hänga med när han höjde tempot. Moses har bland annat deltagit i Ultra Trail du Mont Blanc, ett drygt 16 mil långt och brutalt terränglopp upp- och nedför Europas högsta berg. Och det märktes tydligt att han är van vid att löpa på utmanande underlag.

I synnerhet i nedförsbackar hade vi svårt för att hänga med. Moses var helt orädd, medan vi andra höll igen lite för att inte tappa balansen och ramla omkull på det ogästvänliga underlaget.

Traillöpning är en lekfull form av löpning – man tvingas hela tiden göra olika val. Kan jag hoppa över det hindret? Eller måste jag ta en omväg? Är det bäst att placera foten precis där eller fem centimeter längre bort från den stora trädrot som sticker upp ur marken? Ska jag spurta uppför den korta backen, eller är det bättre att sakta ned och hushålla med krafterna tills jag kommer över krönet?

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: