Läs också

Mand løber i skoven, Sommer, Mudret, Trailløb, Offroadløb, Total

Terränglöp

Terränglöpning – hur ofta?

En terrängrunda i veckan räcker, men eftersom träningsformen är så rolig blir det lätt fler.

25 mars 2011

Det finns inget entydigt svar på hur ofta man bör löpa i obanad terräng för att komma i bättre form. 1–2 gånger i veckan kan vara lagom att börja med. Se till att öka tempot under ett av terrängpassen så att du tränar både kvantitet och kvalitet.

Löp t.ex. 15–20 minuter på den tuffaste terrängslinga du kan hitta. Löp gärna på en kort slinga som tar 4–6 minuter att springa och upprepa 3–5 gånger. Eventuellt kan du vila 2–3 minuter mellan varje runda och utnyttja terrängen till intervallträning. Kom ihåg att värma upp i 10 minuter och att jogga ned 5 minuter efteråt. Det passar bra att lägga in några lugnare avsnitt under det tuffa, snabba terrängpasset.

Fokusera på att springa snabbt i uppförsbackarna och att göra oväntade vägval ibland, som tränar balansen lite extra. Om du är van vid att springa i skogen kan du gärna förlägga de flesta av veckans löprundor till terrängen. Håll dig till lite bredare stigar och grusvägar under resten av veckans träningsrundor.

Bonustips

Väglöpning kan vara enformigt och det är främst framlåren och vaderna som tränas, medan stora delar av kroppen försummas. Terränglöpning är allsidigare; bl.a. så stärks låren, vaderna, bålmusklerna, överkroppen samt musklerna vid fotlederna och knäna.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig