Läs också

Mand løber i skoven, Sommer, Mudret, Trailløb, Offroadløb, Total

Terränglöp

Terränglöp - Hur?

Så planerar du en så bra terrängrunda som möjligt.

25 mars 2011

Bara genom att vika av från de upptrampade stigarna har du kommit en bra bit på väg.

Men en skogsrunda kan bli ännu effektivare om du t.ex. ökar farten i uppförsbackarna och gör spänstiga hopp över, eller vid sidan av, alla naturliga hinder som finns i skogen.

Den perfekta terrängrundan behöver inte nödvändigtvis vara särskilt lång. Så länge sträckan innehåller de rätta elementen så spelar det ingen roll om löprundan är två eller åtta kilometer lång.

Backar Backträning är effektivt för både konditionen och styrkan. Se därför till att det finns ett par rejäla stigningar på rundan. Variera mellan långa backar och korta, branta stigningar.

Teknik Attackera i backarna och spring snabbt uppför med korta, spänstiga steg. Pendla med armarna och lyft knäna högt för varje steg.

Lera Lera och sand är mjukt och det gör att det är svårt att få till ett bra avstamp. Därmed tvingas man jobba mer med de bakre lårmusklerna. 500 meter är en lagom lång sträcka.

Teknik Löp rätt genom leran med korta steg och fokusera på att lyfta avstampsfoten i stället för att skjuta ifrån mot underlaget.

Snårskog En smal stig som ringlar sig genom skogen passar perfekt för att träna balans och koordination. Snabba riktningsförändringar gör att kroppstyngden förskjuts åt olika håll, vilket i sin tur innebär att benmusklerna får jobba hårt.

Teknik Lyft blicken och träna på att läsa av sträckan. Löp med snabba, korta steg så det blir lättare att ändra riktning.

Balansgång Det är omväxlande och kul att lägga in balansakter ibland där man hoppar från sten till sten och balanserar på liggande trädstammar. Balansgång tränar koordinationen och balansen – vilket brukar försämras med åldern.

Teknik Sänk tempot, ta några djupa andetag, fokusera och försök sedan att variera vägvalet ännu mer.

Svåra passager Branta backar, som gör att man tvingas ner på alla fyra, tvingar även överkroppen att jobba. Samtidigt får baklåren bekänna färg när man kravlar uppför.

Teknik Man tvingas helt enkelt göra allt man kan för att klara alla hinder. Om du måste krypa på alla fyra, eller åla dig fram, så gör det. Ju mer du anstränger dig, desto bättre blir effekten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: