Mand løber i skoven, Sommer, Mudret, Trailløb, Offroadløb, Total

Terränglöp

Terränglöpning bjuder på naturliga intervaller och effektiv styrketräning.

27 februari 2019

Utmaningen är en starkt motiverande faktor för att man ska vika av från allfartsvägarna och ge sig in i skogen. Terränglöpning är både roligt och effektivt, och rent fysiologiskt finns det mycket att vinna på att löpträna i naturen.

Backar, naturliga hinder och ibland också tungsprungna underlag gör att pulsen automatiskt ökar trots att tempot inte behöver öka nämnvärt för det. Det ger en naturlig intervallträning som förbättrar konditionen.

Terränglöpning förbättrar också styrkan i benmusklerna, och även i överkroppen aktiveras många av de muskler som bl.a. bidrar till en bättre kroppshållning och som förebygger ryggont. Färdigheter som balans, koordination och smidighet blir också tillgodosedda.

Dessutom visar undersökningar att terränglöpare inte råkar ut för överbelastningsskador lika ofta som andra löpare. Det beror på att terränglöpning ger en mer varierad belastning på kroppen.

Bonustips

Terränglöpning handlar om att utmana kroppen och inte om att löpa i ett visst tempo. Även om kilometertiden överstiger sju minuter kan träningseffekten bli mycket bra. Lämna klockan hemma och låt känslan bestämma – eller träna efter pulsen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: