Par som löper i skogen
© Sal Vanessa Andrieux

Rätt teknik vid traillöpning

Ju tuffare underlag, desto viktigare är det att du anpassar tekniken efter rådande förhållanden. Här tipsar vi dig om några av de viktigaste faktorerna.

11 december 2018 av Martin Kreutzer

Rätt traillöpningsteknik

Här är de fyra viktigaste faktorerna för traillöpare.

1. Se upp 

Det är frestande att stirra rakt ned framför fötterna när underlaget är lurigt. Men du får bättre flyt och överblick om du tittar 8–10 meter längre fram. Det gör att du hinner parera olika hinder, och du kommer att märka att kroppen blir mer avslappnad och att fötterna ”automatiskt” jobbar med underlaget.

2. Slappna av 

Om man spänner kroppen för mycket är det lätt att tappa balansen, vilket i sin tur ökar risken för att man ska ramla. Pröva därför att slappna av genom att ”skanna” kroppen. Hänger axlarna ned med avslappnade armar? Är höften rörlig? Fjädrar benen elastiskt och landar du mjukt och smidigt oavsett underlag?

3. OBS!

Ett glatt underlag ökar fallrisken, och det är lätt att halka omkull och slå sig. Med lite justeringar av tekniken minskar emellertid risken för att man ska tappa fotfästet. 

Fokusera därför på att böja lite på knäna – så att du snabbt kan parera – och luta dig lätt framåt och ta korta steg så att du landar på framfoten.

4. Styr tempot 

I nedförsbackar kan tyngdkraften påverka din löpning. Skjut höften/rumpan bakåt för att bromsa farten, och se till att hälen har markkontakt. Det gör att du undviker att halka. Om du vill öka farten skjuter du fram höften något och sätter ned framfoten först. Slappna av i axlarna och håll balansen med hjälp av armarna

Supererbjudande: Stort vinterpaket till dig

Håll värmen och bli sedd i mörkret för BARA 69:50 kr. Just nu kan du få en löparmössa, handskar, tubscarf, LED-armband och LED-belysning till skon + 2 nummer av Aktiv Träning för ett helt otroligt pris. Du får hela paketet med alla 5 prylar samt 2 nummer av Aktiv Träning för BARA 69:50 kr (+ 29:50 kr i porto). Erbjudandet gäller bara så länge lagret räcker. Läs mycket mer här

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig