Par som löper i skogen
© Sal Vanessa Andrieux

Rätt teknik vid traillöpning

Ju tuffare underlag, desto viktigare är det att du anpassar tekniken efter rådande förhållanden. Här tipsar vi dig om några av de viktigaste faktorerna.

22 september 2019 av Martin Kreutzer

Rätt traillöpningsteknik

Här är de fyra viktigaste faktorerna för traillöpare.

1. Se upp 

Det är frestande att stirra rakt ned framför fötterna när underlaget är lurigt. Men du får bättre flyt och överblick om du tittar 8–10 meter längre fram. Det gör att du hinner parera olika hinder, och du kommer att märka att kroppen blir mer avslappnad och att fötterna ”automatiskt” jobbar med underlaget.

2. Slappna av 

Om man spänner kroppen för mycket är det lätt att tappa balansen, vilket i sin tur ökar risken för att man ska ramla. Pröva därför att slappna av genom att ”skanna” kroppen. Hänger axlarna ned med avslappnade armar? Är höften rörlig? Fjädrar benen elastiskt och landar du mjukt och smidigt oavsett underlag?

Traillöpning är härligt – om du använder rätt skor. Få de bästa tipsen från våra experter här, och se fram emot en fantastisk löprunda i terrängen.

3. OBS!

Ett glatt underlag ökar fallrisken, och det är lätt att halka omkull och slå sig. Med lite justeringar av tekniken minskar emellertid risken för att man ska tappa fotfästet. 

Fokusera därför på att böja lite på knäna – så att du snabbt kan parera – och luta dig lätt framåt och ta korta steg så att du landar på framfoten.

4. Styr tempot 

I nedförsbackar kan tyngdkraften påverka din löpning. Skjut höften/rumpan bakåt för att bromsa farten, och se till att hälen har markkontakt. Det gör att du undviker att halka. Om du vill öka farten skjuter du fram höften något och sätter ned framfoten först. Slappna av i axlarna och håll balansen med hjälp av armarna

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: