Man som ägnar sig åt traillöpning
© Andreas Mikkel Hansen

Ladda rätt inför trailrundan

Snöfattiga och milda vintrar bjuder in till roliga och effektiva traillöprundor. Här guidar vi dig till hur du laddar på bästa sätt inför, under och efter din trailrunda.

8 januari 2019 av Martin Kreutzer

Ladda rätt inför trailrundan

Det går åt mycket energi under en trailrunda – både till den krävande löpningen och för att hålla värmen.

Före

Se till att ladda ordentligt inför traillöprundan. Det är aldrig kul att få soppatorsk, men under en trailrunda i vinterkylan kan det bli extra obehagligt – och t.o.m. farligt. Om blodsockret störtdyker blir det svårt att hålla värmen, vilket både går ut över koncentrationsförmågan och humöret. Förebygg energibristen genom att t.ex. äta en portion havregrynsgröt ett par timmar innan löprundan.

Traillöpning är härligt – om du använder rätt skor. Få de bästa tipsen från våra experter här, och se fram emot en fantastisk löprunda i terrängen.

Under 

En traillöprunda som pågår i flera timmar kräver en specifik taktik, men även om du ”bara” löper i en timme kan det vara bra att ta med en energigelé, en banan eller lite druvsocker på rundan. 

Om du plötsligt springer fel kan lite socker vara skillnaden på om du överhuvudtaget ska orka fortsätta eller inte. Ta gärna med dig lite vätska också på löprundan. Vinterluften är nämligen ofta rätt torr, vilket kan leda till torra slemhinnor. Att skölja munnen ibland gör susen.

Efter

Ha gärna med dig en termos med citronte och socker i bilen och drick en kopp te när du tränat klart. Det är ett effektivt sätt att väcka kroppen till liv igen efter en hård och slitsam traillöprunda

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: