Trailløb

 Få jord, grus og stein under føttene. 

© Foto: Salomon

I toppform med traillöpning

Något av det bästa man kan göra för att utvecklas som löpare, är att vika av från asfalten och ge sig in på skogsstigarna.

30 augusti 2021 av Redaktionen

Traillöpning är också populärare än någonsin och det finns det flera bra anledningar till. När man kommer ut i terrängen händer det nämligen något med löpglädjen, motivationen, tekniken och formen. Här är sju skäl att älska traillöpning.

1. Naturlig intervallträning 

Backar, tvära kurvor och tungsprunget underlag innebär att pulsen stiger kraftigt flera gånger under en traillöprunda. Det omväxlande tempot kan jämföras med intervallträning och förbättrar på samma sätt konditionen avsevärt. Det innebär i sin tur att hjärtat stärks, hälsan förbättras och att man orkar springa snabbare.

2. Mer styrka 

Traillöpning kräver mycket mer styrka än löpning på flacka vägar. Alla backar och accelerationer ut ur kurvor ökar belastningen på musklerna i både lår och vader. Det ger i sin tur ett mer explosivt och effektivt löpsteg och gör också att skaderisken minskar. Överkroppen och bålen aktiveras också mer vid traillöpning än vid väglöpning.

>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

3: Färre skador 

Okej, risken för att vricka sig är större när man löper på ojämna stigar. Men eftersom löpningen blir omväxlande – foten sätts ned mot marken på olika sätt, samtidigt som både steglängden och hastigheten varierar – så minskar risken för överbelastningsskador. Dessutom blir man starkare och stabilare i knän, fotleder och höfter, och risken för att vricka sig minskar därmed på sikt.

4. Bättre balans

Branta nedförsbackar, gropar, grenar och liggande träd som ska passeras... Balansen tränas effektivt i terrängen!


5. Ingen stress, bara skoj

En omväxlande terräng med tekniska utmaningar gör att traillöpning både är roligt och utmanande. Fokus ligger på nästa steg, huvudet får en paus från vardagens krav och man glömmer hur långt man har löpt. Gör så här:

  • Hoppa över omkullfallna träd 
  • Plöj rätt igenom stora lerpölar 
  • Sprinta uppför och nedför branter 
  • Accelerera ut ur tvära kurvor

6. Gränslöst med prylar 

Traillöpning ställer andra krav på utrustningen jämfört med väglöpning – och det finns massor av prylar att nörda ner sig i. Det finns skor för leriga underlag, skor för klipplöpning och skor för torra stigar. Utbudet är stort av ryggsäckar, shorts, jackor och tröjor designade just för de specifika förhållanden som terrängen bjuder på. För att inte tala om alla flaskor, muggar, stavar och klockor med inbyggd kompass och höjdmätning som finns. Salomon har allt som behövs för traillöprundan.

7. Massor av naturkraft

En blomstrande bokskog på våren, eller trädens färgprakt på hösten, är en fantastisk kuliss under traillöprundan. Och springer man på smala, slingrande stigar, befinner man sig ofta mitt i centrum – helt omsluten av naturen. Det är inte bara fint att titta på, det gör också att massor av lyckohormoner utsöndras, stressnivån sjunker och humöret höjs. En traillöprunda håller helt enkelt humöret uppe.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: