Manlig traillöpare

Traillöpning är roligt, men också utmanande. Är du ny som traillöpare så har vi sju goda råd som är perfekta att ha med i ryggsäcken.

© iStock

Goda råd för nya traillöpare

Om du är som de flesta andra springer du nog mest på asfalt och i stadsmiljö. Och även om du är en erfaren löpare kommer traillöpning att vara nytt för dig. Förtvivla dock inte – traillöpning handlar också i grunden om att sätta ned det ena benet efter det andra i marken. Här är våra sju bästa traillöpningstips.

24 april 2021 av Lasse Lyhne

Just do it 

Traillöpning kan göras hur komplicerad som helst. Det finns dels specifika trailprylar, dels kan du använda dig av specifika löptekniker. Du kan också leta upp stigar som både är smala och slingriga. Det handlar emellertid bara om att dra till skogs eller till fjälls och springa! Håll dig till breda stigar i början och pröva sedan att gradvis ge dig in på smalare stigar.

Håll kan ta bort all träningsglädje. Se här hur du förebygger håll, och vad du kan göra om du ändå skulle drabbas av det.

Glöm tiden

Backar och ojämna underlag i terrängen gör att tempot blir annorlunda – och lägre än du är van vid. Så är det bara. Glöm därför allt om kilometertider och njut i stället av naturen.

Börja lugnt 

Traillöpning är ansträngande och krävande på ett annat sätt än asfaltslöpning. Börja lugnt på breda grusvägar och spring kortare avsnitt på ojämna underlag.


>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Kompletterande träning

Traillöpning ställer höga krav på stabiliteten i fotleder, knän och höfter samt på styrkan i bålen. Fundera därför på att göra övningar för dessa områden (t.ex. i form av enbenssquats, övningar på tippbräda och plankan).

Löp på äventyr

Något av det bästa med traillöpning är att den är oplanerad och intuitiv. Det är som sagt bara att dra iväg och låta sig inspireras av de smala, slingriga stigar somdyker upp längs vägen. Du kan självklart springa vilse ibland, men genom att använda gps-klockans navigeringsfunktion eller kartan i din mobil kan du hitta tillbaka.

Vill du kunna identifiera de växter du träffar på längs vägen, inte minst växter som ev. kan vara giftiga, så testa denna växt-app.

Löp flera varv

Har du hittat en perfekt traillöprunda med både backar och teknisk terräng, så spring flera varv – eventuellt i intervallform. Därmed kan du träna på att löpa snabbt på tekniska partier. Dessutom kan du lägga ut en jacka och en fylld vattenflaska vid din startplats. Sedan har du möjlighet att plocka upp de sakerna varje gång du passerar.

Traillöpning är härligt – om du använder rätt skor. Få de bästa tipsen från våra experter här, och se fram emot en fantastisk löprunda i terrängen.

Öva dig på tekniken

Traillöpning kräver ett ökat fokus och mer koncentration än asfaltslöpning. I teknisk terräng ör du undvika att titta ned i marken och i stället titta 3–4 meter framför dig. Läs av stigen så att du hinner parera för hinder och kan välja rätt linje. När du löper i uppförsbackar bör du ta korta och snabba steg. Luta dig inåt mot backen och pendla aktivt med armarna. Utför bör du öva dig på att inte bromsa, och i stället låta benen ”rulla”. Ta relativt korta steg och anpassa farten genom att luta dig framåt eller bakåt. Håll balansen med hjälp av armarna.

Vi har sammanställt allt du behöver veta innan du köper nya trailskor. Läs här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: