Traillöpning i skogen
© Andreas Mikkel Hansen

Bra prylar till traillöpning

Till skillnad från löpning på vanliga hårda och flacka vägar ställer traillöpning i krävande terräng högre krav på utrustningen. Här är fyra förslag på prylar för traillöpning.

11 september 2019 av Martin Kreutzer

Bra prylar som hjälper dig 

Det skiljer självklart en del när det gäller vilka prylar man behöver till väglöpning respektive traillöpning.

Här är fyra bra förslag på prylar som bör vara en del av din utrustning i terrängen.

1. Trailskor 

Skorna har stor betydelse för löpupplevelsen. Trailskor har ofta en mycket kraftig sula – vissa modeller är t.o.m. försedda med ståldubbar för löpning på snö – en slitstark ovandel och en mellansula som ger bra markkontakt. Trailskoköpet är en smart investering eftersom det gör att dina vanliga löpskor håller längre.

2. Nylonbyxor 

Skydda benen med ett par nylonbyxor. Orienterare brukar använda byxor av glatt nylon, vilket är praktiskt eftersom det är mindre risk att kvistar och grenar hakar i och fastnar i byxan . Dessutom rinner det mesta snöslasket av så att man inte blir lika blöt. Att materialet även skyddar benen mot kalla vintervindar är en uppskattad bonus.

Traillöpning är härligt – om du använder rätt skor. Få de bästa tipsen från våra experter här, och se fram emot en fantastisk löprunda i terrängen.


3. Ryggsäck 

En smidig och välsittande löparryggsäck – alternativt ett rymligt midjebälte – hör definitivt till de prylar du kommer att ha mest nytta av under traillöprundorna. I ryggsäcken kan du ev. ha med dig några säkerhetsprylar samt lite vatten, energigeléer och liknande. Tänk på att välja en liten ryggsäck – det behövs ingen stor modell till vanliga traillöprundor.

4. Ullunderkläder 

Det innersta klädlagret bör vara av merinoull. De tunna ulltrådarna isolerar bra även när de är fuktiga. Det är bl.a. bra för fötterna som håller sig varma även om man sprungit genom vattenpölar, och ull är också ett bekvämt material att ha på överkroppen och underlivet.

Klä dig med tre-fyra lager, så att du kan reglera värmen längs vägen. I skogen, där det ofta är lä, kan det vara skönt att ta av sig lite kläder och stoppa ned dem i ryggsäcken om det börjar bli för svettigt. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: