Traillöparen André Jonsson
© J. Poignant

Traillöparen André Jonsson: Ju jävligare, desto bättre

André Jonsson, 32, är uppvuxen i fjällvärlden och räknas som en av de bästa traillöparna i världen – i stenhård konkurrens. I fjol fick han sitt internationella genombrott med flera framskjutna placeringar i Skyrunner World Series – världscupen i traillöpning på hög höjd. Vi tog pulsen på trailspecialisten som ratar asfalt och käkar fjälltoppar till frukost.

10 april 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

André Jonsson

  • Född: 1985.
  • Bor i: Storlien.
  • Klubb: Sportsgym SC.
  • Främsta internationella meriter: 4:a Ultra Skymarathon Madeira (2016), 6:a Matterhorn Ultraks (2014), 6:a Livigno Sky­marathon (2016), 10:a Zegama-Aizkorri (2016). Alla loppen i Skyrunner World Series.

I traillöpning är det vardag att hela kroppen tar stryk och det gäller att vara väl förberedd. Hur många timmar tränar du i veckan och hur många mil springer du under en normal upp­byggnadsvecka?

– Jag räknar aldrig mil i min träning. I och med att mycket av min löpning sker i väldigt teknisk och långsam terräng så blir distanserna väldigt varierande. Den senaste vintern har jag ökat på kvalitetspassen och styrketräningen så att antalet träningstimmar har blivit färre. En bra kvalitetsvecka blir det 10–12 timmar, men när jag reser iväg på träningsveckor blir det mer distansträning, ofta mer än 20 timmar per vecka.

Har du ändrat något i din träning inför årets traillöpningssäsong?

– Tidigare har jag tävlat i skid­alpinism på elitnivå, men det har jag lagt av med nu för att kunna fokusera mer på löpningen. Så istället för att resa runt på världs­cuptävlingar i skidalpinism vintertid, så förlägger jag resdagarna till varmare breddgrader. Hittills har jag haft två veckor på Madeira i januari som erbjöd grymt tuff och fin löpning och ett läger på Mallorca i mars. Direkt efter påsk planerar jag att åka en period till Italien och löpträna.

Tränar du något annat än löpning?

­– Vintertid varierar jag träningen så ofta jag kan med så mycket alpint och längdskidåkning som möjligt. Då springer jag inte mer än 3–4 gånger i veckan. På sommaren kompletterar jag med en del cykel, helst mountainbike.

Du har ju placerat dig högt i Skyrunning World Series de senaste åren. Vilket är ditt huvud­mål den här säsongen?

– Jag har tre stora mål i år:

1) IAU Trail World Championship, laget är inte spikat än men jag är ganska säker på att jag får en plats i år. Om jag får chansen att representera Sverige i ”traillöpnings-VM” så kommer jag förstås göra allt för att springa så bra som möjligt där.

2) Skyrunner World Series. En pallplats i någon deltävling och topp tio totalt. I vilket lopp pallen kommer har mindre betydelse, men jag har bra koll på var jag har mina bästa chanser.

3) AXA Fjällmaraton. Att få vinna min hemmatävling känns såklart viktigt. I år skippar jag Salomon 27k som jag vann ifjol för att kunna lägga allt fokus på huvudloppet under fjällmaratonveckan.

Har du några framtida mål? Vad krävs t.ex. för att besegra spanjoren Kilian Jornet som t.ex. vunnit Skyrunner World Series flera gånger, och som rankas som en av de bästa ultratraillöparna i världen.

– Jag vill främst etablera mig i den asoluta världseliten i ultra­traillöpning. Att besegra Kilian på de längsta ultralöpningssträckorna är nog omöjligt, där är han i en klass för sig. Men på kortare ultrasprintsträckor är han betydligt mänskligare. Jag har faktiskt slagit honom i skidalpinism på en sprintsträcka.

Vad får man som traillöpare aldrig lämna åt slumpen?

– Viktigast är förstås skorna, framför allt i våra skandinaviska förhållanden där underlaget ofta är lerigt och halt, man ska känna sig trygg med greppet som skorna ger. Om man sedan föredrar midjebälte eller ryggsäck är mer en vanesak. Vätskeblåsa, hårda flaskor eller mjuka, det är individuellt. Och springer man i riktigt tuff terräng så bör man alltid ha med sig ett förstärkningsplagg, ett första förband och en mobil.

När gör du säsongspremiär på allvar?

– Min första stora tävling blir Zegama-Aizkorri i slutet av maj. Jag fick lite av mitt internationella genombrott där ifjol och det finns inte en chans att jag missar det loppet i år. Otroligt häftigt! 

Här kan du följa Andrés framfart: www.andre-jonsson.com

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: