Topp 10: Världens tuffaste ultralopp

Tjälfrusen vildmark, stekheta öknar, ogästvänliga bergslandskap och tusentals höjdmeter. Utmaningarna är minst sagt sinnessjuka i världens tuffaste ultralopp. Vi har valt ut de 10 tuffaste ultraloppen i världen.

5 februari 2014 av Peter Bollerup Andersen

En del löpare löpare söker så tuffa äventyr som möjligt. Och som tur är för dessa löpare så finns det ultralopp med så pass extrema krav att man inte tror det är möjligt.

Men vad är egentligen värst? Extrem kyla, stekhet värme eller överdrivet kuperad terräng? Vi har valt ut 10 tuffa ultralopp som garanterat kommer att få dina vanliga löprundor därhemma att blekna rejält.

### 1\. Yukon Arctic Ultra **Plats:** _Kanadas vildmark_ **Distans:** _692 km_ I ett av världens mest svårframkomliga, ödsligaste, kallaste och avlägsnaste vildmarksområden ska de tävlande springa 69,2 mil med full packning bestående av mat och utrustning i en släde efter sig. Det är förutsättningarna i världens tuffaste ultralopp. Yukon Arctic Ultra är så pass skoningslöst att fulla distansen på 430 miles (69,2 mil) bara körs varannat år. Kraven är nämligen extrema. En sak är att löpa alla mil. En annan sak är att kämpa sig fram i temperaturer ned till 40 minusgrader, där minsta misstag kan få katastrofala följder. Och hallucinationer under resans gång är nästan ofrånkomligt. Tidigare deltagare berättar om träd som plötslig förvandlas till hotfulla rovdjur. Loppet ställer extremt höga krav på löparnas taktiska upplägg och förmåga att disponera sina krafter. Eftersom loppet inte är uppdelat i etapper utan pågår i ett sträck, så måste deltagarna själva hitta en bra balans mellan vila och löpning. Rekordet är 7 dygn, 17 tim. och 2 min.

Se fler ultralopp

Logga in som prenumerant här och läs om de övriga 9 tuffa ultraloppen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: