Tillräckligt tuff intervallträning?

Inte ens när jag intervalltränar kommer jag upp i en puls över 168. Jag är 34 år och har en vilopuls på 40. Beror det på att jag inte tränar tillräckligt hårt?

Det låter inte direkt som om det skulle finnas något som hindrar dig från att pressa dig själv. Om du följer regeln om att maxpulsen är 220 minus åldern så motsvarar 168 att du tränar på 90 procent av din maxpuls.

Om du har löptränat mindre än ett halvår är 90 procent en lagom nivå för intervallerna, medan mer erfarna löpare gärna kan ligga på mellan 90 och 95 procent av prestationsförmågan under fartpassen.

Den avgörande faktorn är ändå vilken den verkliga maxpulsen är. Är den högre än 180, som pulsformeln indikerar, eller är den lägre? Formeln 220 minus åldern är byggd på ren statistik och stämmer bara in på genomsnittet av befolkningen. Den säger inget om vad maxpulsen egentligen ligger på. Pulsen kan ligga långt över, långt under eller nära genomsnittet. Det är därför bra att utföra ett maxtest (se här bredvid) och använda testresultatet för att planera träningen i framtiden.

Maxpulstest:

  • Värm upp i 15 minuter genom att jogga och göra 5 korta ryck på 50–75 m.

  • Löp därefter en cirka 500 meter lång sträcka så snabbt som möjligt.

  • Vila en minut och upprepa det snabba löptempot. Försök att öka tempot ytterligare under de sista 100 meterna.

  • Ta pulsen när du passerar mållinjen för andra gången.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tänker du på att konsumera hållbart när du köper träningskläder och prylar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: