Läs också

Löpning

© Colourbox

Stretcha dig smidigare

Stretchning efter löpning har effekt om den utförs vid rätt tidpunkt.

4 maj 2010

En del löpare anser att löpning och stretchning inte hör ihop. Flera undersökningar visar också att smidiga muskler kan göra att spänsten i löpsteget försämras, vilket i sin tur gör att man tappar snabbheten. Och det är självklart en nackdel eftersom återhämtningen samtidigt förbättras om man stretchar.

En ny studie avslöjar dock att det inte är själva stretchningen, utan på det sätt och vid vilken tidpunkt den utförs, som är problemet. Forskarna upptäckte att om övningarna görs oavhängigt av den övriga träningen och följs av att muskeln spänns, är det möjligt att förbättra smidigheten utan att det går ut över styrka och spänst.

Tre sätt att bli smidigare utan att bli långsammare

  • Stretcha tre gånger i veckan. Lägg in övningarna oberoende av din övriga träning. Börja med att värma upp genom att springa eller cykla i ett par minuter.

  • Stretcha muskeln i fem sekunder och spänn den därefter hårt i 5–10 sekunder. Slappna till sist av i fem sekunder. Upprepa tre gånger för varje muskel.

  • Se till att stretcha alla löpmuskler – alltså lårens fram- och baksida, sätet, höfterna, vaderna och underbenens framsida.

Source #The Journal of Strength and Conditioning Research

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: