Kvinna som springer intervaller
Hur ska man göra?

Mest av allt vill du kanske slänga dig ned på gräset efter ett tufft intervall, men det är inte alltid den bästa lösningen.

© Foto: iStock

Stå stilla eller gå under pauserna?

Vad är bäst: att stå stilla, gå eller springa långsamt under pauserna mellan löpintervallerna?

24 september 2022 av Redaktionen

Det är en bra fråga, för även om det har skrivits tjocka böcker om hur man ska genomföra löpintervaller på bästa sätt får pauserna sällan så mycket uppmärksamhet. Hur man ska lägga upp pauserna beror på vilken typ av löpintervaller man kör – och vad man vill uppnå.

Fyra slags pauser 

  • STÅ

    Ståvila bör du endast använda i samband med riktigt korta intervaller med korta pauser (mindre än 60 sek). Om du står stilla längre än en minut börjar dina muskler och leder nämligen att stelna, och det kan påverka kvaliteten på nästa intervall.  • Gåvila, då du i lugn och ro går en stund mellan intervallerna, är den bästa pausformen. Den passar bra till alla typer av intervaller. Använd den t.ex. när du genomför löpintervaller som pågår i 2–5 minuter med 1–3 minuters vila emellan.


  • JOGGA

    Lugn jogg är ett bra val i samband med lite längre intervaller – eller intervaller med mycket långa pauser. Det kan t.ex. vara när man springer tröskelintervaller á 3 x 3 km med 3 min. vila emellan. Det är också bra när det är kyligt ute och man vill slippa frysa.


  • SPRINGA

    Ibland kan det vara bra att springa relativt snabbt under pauserna. Den konstanta växlingen mellan hög fart och halvhög fart är bra för uthålligheten och förmågan att pressa sig själv. Men träningen liknar då mer tempolöpning än vanliga intervaller.


Om det återstår flera månader tills du ska vara i toppform kan du jogga under alla intervallpauser – oavsett hur hårda intervallerna är – för att få fler mil i benen. En månad före loppet är det viktigt att vila ordentligt igen för att få kvalitet på intervallpassen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: