© Colourbox

Tempoträning: 10 km

Distansen ställer krav på kondition och uthållighet. Du bör hålla ett tempo som ligger nära mjölksyratröskeln och du ska försöka pressa dig själv även när du blir trött.

21 september 2010 av Bjarke Kobberø

Tempoträning är inte bara tempoträning. Träningsformens konkreta utformning beror helt på vad du satsar på. Här ger vi några bra förslag på hur du kan tempoträna för att få ny inspiration och motivation. Även om vi rangordnar träningsmetoderna är det bra att växla mellan dem. Det gör att träningen blir omväxlande och att du utvecklas optimalt som löpare.

  • Bra Löp 1 x 3 km + 3 x 1 500 m med 3 minuters joggvila emellan. Löp i ditt målsättningstempo. Träningen förbättrar konditionen och uthålligheten och tränar din förmåga att löpa i ditt tävlingstempo. Fokusera på att löpa så att du har gott om krafter under hela passet.

  • Bättre Förbättra din kondition och tempotålighet genom att löpa 10–15 x 400 m, beroende på din träningsbakgrund, med en minuts vila emellan. Tempot bör vara snabbare än ditt tempo på milen. Dela gärna upp passet, t.ex. i 3 x 5 x 400 m, eftersom det är lättare mentalt och kvaliteten på löppasset ofta blir bättre.

  • Bäst Löp ett långpass på 10–15 km beroende på din träningsbakgrund. Tempot bör vara lite långsammare än ditt målsättningstempo. Träningen är tuff och bör bara genomföras en gång i månaden. Du får ändå ut maximalt av passet genom att tempouthålligheten förbättras och du blir bättre på milen.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig