© Colourbox

Tempoträning: 10 km

Distansen tränar både konditionen och uthålligheten. Du bör hålla ett tempo som ligger nära mjölksyratröskeln och försöka pressa dig själv även när du är trött.

21 september 2010 av Bjarke Kobberø

Tempoträning är inte bara tempoträning. Träningsformens konkreta utformning beror helt på vad du satsar på. Här ger vi några bra förslag på hur du kan tempoträna för att få ny inspiration och motivation. Även om vi rangordnar träningsmetoderna är det bra att växla mellan dem. Det gör att träningen blir omväxlande och att du utvecklas optimalt som löpare.

  • Bra Löp 1 x 3 km + 3 x 1 500 m med 3 minuters joggvila emellan. Löp i ditt målsättningstempo. Träningen förbättrar konditionen och uthålligheten och tränar din förmåga att löpa i ditt tävlingstempo. Fokusera på att löpa så att du har gott om krafter under hela passet.

  • Bättre Förbättra din kondition och tempotålighet genom att löpa 10–15 x 400 m, beroende på din träningsbakgrund, med en minuts vila emellan. Tempot bör vara snabbare än ditt tempo på milen. Dela gärna upp passet, t.ex. i 3 x 5 x 400 m, eftersom det är lättare mentalt och kvaliteten på löppasset ofta blir bättre.

  • Bäst Löp ett långpass på 10–15 km beroende på din träningsbakgrund. Tempot bör vara lite långsammare än ditt målsättningstempo. Träningen är tuff och bör bara genomföras en gång i månaden. Du får ändå ut maximalt av passet genom att tempouthålligheten förbättras och du blir bättre på milen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: