Kvinna som är redo att springa
© iStock

Skapa en perfekt testrunda

Vi har valt ut fem saker som du bör tänka på när du planerar din testrunda.

15 maj 2019 av Lasse Lyhne

Planera din testrunda 

Längden på testrundan du ska löpa beror i hög grad på vilken distans du tränar inför. Men det finns ändå flera generella bedömningar du kan göra när du planerar en runda. 

Generellt gäller det att förhållandena under testrundan blir så likartade som möjligt från gång till gång. Du bör därför pröva att minimera faktorer utifrån som kan påverka resultatet i så hög grad som möjligt.

Här är de fem viktigaste sakerna du bör tänka på när du planerar din runda:

1. Ingen trafik 

Rundan bör ha så lite trafik som möjligt. Trafik påverkar löprytmen och ditt fokus negativt, och det går ut över farten om du hela tiden måste ta hänsyn till andra trafikanter.

2. Rundbana 

En rundbana är bäst eftersom t.ex. vindförhållandena ofta utjämnas under rundan, och du kommer att löpa lika mycket upp som ned. Det är också praktiskt att du börjar och slutar på samma ställe, så att du t.ex. kan ha en träningsjacka, en vattenflaska och lite energi liggande där.

3. Vindskydd 

Du kan inte räkna med att löpa i exakt samma vindförhållanden varje gång du löper ett testlopp. Pröva därför att lägga upp rundan så att den är så vindskyddad som möjligt, dvs. att den får lä av träd eller byggnader. Undvik också att löpa de dagar då det blåset mycket.

4. Hårt underlag

Mjuka underlag som grus och jord påverkas av regn och blir tyngre, fuktigare och halare när det är blött. Det gör att farten sjunker – trots att intensiteten är densamma. Det är inte bra för testloppet – välj därför en runda med hårt underlag, t.ex. asfalt eller hårt packat grus.

5. Inga trafikljus

Testrundan bör kunna löpas i ett sträck utan stopp. Det är nämligen en ihållande och malande  insatsen du är ute efter. Rundan bör därför vara helt utan trafikljus, stora vägar som måste korsas eller andra saker som gör att du tvingas stanna eller sänka farten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: