© iStock

SJU TIPS: Håll värmen när du tränar utomhus

Rätt klädsel är viktig för att du ska hålla dig varm när du tränar utomhus. Se här hur du tacklar vintern utan att frysa.

16 december 2019 av Lasse Lyhne

1. Undvik bomull

Bomull suger åt sig svett. Det blir blött, tungt och kallt mot kroppen. Kläder av syntetmaterial eller ull är lättare, värmer mer och transporterar bort svetten effektivt från huden.

2. Använd underställ 

Ett åtsittande underställ är nyckeln för att hålla värmen. Den tunna undertröja sitter tajt på kroppen, transporterar bort svetten från huden och håller dig därmed torr. Själva understället behöver dock inte vara varmt.

3. Värm upp inomhus

De första 10–15 minuterna av löp- eller cykelturen är de kallaste. Undvik köldchocken genom att värma upp inomhus. Löp på stället, gör krysshopp samt knäböj och armhävningarför att få igång kroppens värmeproduktion. Undvik att bli så varm att du börjar att svettas.

4. Håll huvudet varmt

Du förlorar en hel del värme enbart via huvudet. En tunn mössa är därför mycket effektiv för att du ska slippa frysa. Om du cyklar bör du använda en åtsittande mössa som kan få plats innanför cykelhjälmen.

5. Håll händer och fötter varma

När du tränar kanaliseras blodet främst till de muskler som jobbar. Det innebär att händer och fötter lätt blir kalla. Ett par handskar är därför svåra att undvara. Om du cyklar kan ett par skoöverdrag också vara bra att ha.

6. Skydda dig mot vinden

Ofta är det vinden som gör att man blir kall. När du tränar producerar du en massa värme, men den värmen blåser snabbt bort med vinden såvida du inte har på dig ett vindskyddande lager ytterst på kroppen. En tunn vindjacka räcker oftast om du har ett isolerande mellanlager, t.ex. en fleecetröja, innanför.

7. Börja i motvind

Om du tränar i öppna, vindkänsliga landskap, så se till att du har motvind i början och medvind när du är på väg hemåt. På så sätt slipper du kämpa mot vinden när du börjar bli trött och dina kläder är blöta av svett.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: