Man som ägnar sig åt traillöpning
Har du funderat på att testa traillöpning?

Denna form av löpning har en massa fördelar som du garanterat kommer att ha nytta av. 

© iStock

Sju fördelar med traillöpning

Det finns många fördelar med traillöpning. Har du en bra runda och ett par bra trailskor, så är det bara att ge sig ut i terrängen.

16 april 2021 av Lasse Lyhne

1. Bättre stabilitet. Det ojämna underlaget ställer höga krav på alla stabiliserande muskler i fotleder, knän och höfter. Det ger starkare och stabilare leder, bättre löpstil och mindre skaderisk.

Vi har sammanställt allt du behöver veta innan du köper nya trailskor. Läs här.


2. Mer power. I terrängen är som bekant backarna brantare än i stadsmiljö och det gör att musklerna i baklåren, rumpan och vaderna blir starkare. Det ger på sikt spänstigare löpsteg.


3. Ökad allroundstyrka. Inte bara benen, utan också bålen och delvis axlarna och armarna får jobba hårdare i terrängen. Det gör att du får bättre allroundstyrka.


>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<


4. Bra för löpstilen. Den ojämna terrängen gör att du tvingas ta kortare steg och att du sätter ned foten i marken under kroppens tyngdpunkt samt avvecklar steget snabbare. I kombination med ökad styrka leder det till en snyggare och bättre löpstil.


5. Naturlig intervallträning. Backar, utförslöpning, tekniska partier – intensiteten i terrängen blir betydligt mer varierad än i stan. Det ger naturlig intervallträning som förbättrar konditionen.


6. Mer varierad belastning. Det ojämna underlaget innebär att belastningen på kroppen inte blir lika ensidig. Därmed fördelas slitaget mer på kroppen och skaderisken minskar.


7. Bättre balans. Ju mer tekniskt underlaget är, desto mer tränas och förbättras din koordination och balans.

Håll kan ta bort all träningsglädje. Se här hur du förebygger håll, och vad du kan göra om du ändå skulle drabbas av det.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: