Ta på dig lampor på armar, ben och fötter. Rörligt ljus drar till sig mer uppmärksamhet än fast ljus.

Sex tips som gör att du syns i mörkret

Mörkret har lagt sig över landet, och om du är löpare så gäller det att du klär dig så att du syns. Det är inte särskilt svårt, men det krävs mer än en ljus jacka och en liten led-lampa. Här får du de sex viktigaste tipsen till hur du syns bättre i mörkret.

7 november 2018 av L. Lyhne/R. Kingstad

Mörkret är över oss. Från november till mars är de ljusa timmarna på dygnet lätträknade. Om det dessutom snöar eller regnar – och det gör det som bekant rätt ofta – blir sikten ännu sämre. Så här ser du till att du syns när du springer ute på vintern.

Jacka med ljusa färger

En ljus jacka – gärna med fluorescerande material – skapar en bra kontrast till mörkret och är lättare att se än en mörk jacka. Studier visar att grönt och gult är de färger som är lättast att upptäcka, så välj någon av dessa.

Reflexer

Reflexer är oumbärliga när man ska ta sig fram i mörkret. Välj CE-märkta reflexer som är godkända och motsvarar säkerhetskraven. Du bör ha reflexer på rygg och mage i bilförarnas ögonhöjd, men reflexer på skor, handskar och mössa är också bra. När man springer på fuktiga gator med massor av reflekterande ljus från butiker, trafikljus och bilar, så är det lättare att se reflexer som rör sig.

Aktiv synlighet

Även om reflexer är bra, så funkar de bara när de blir belysta. Därför bör du också ha minst ett aktivt ljus i form av en lampa. Lampan bör sitta på höger arm (om du löper mot trafiken) eller höger ben (eller bägge), eftersom bilisterna lättare upptäcker en lampa som rör sig. Av samma anledning bör lampan också blinka, så att den sticker ut från mängden.

Så syns du i mörkret med vårt stora vinterpaket för BARA 69:50 kr. Läs mer här.

360 graders synlighet

Bilarnas belysning träffar dig från många olika vinklar. Därför är det också viktigt att du syns från alla de vinklarna och att reflexerna och/eller lamporna syns från alla håll. Lampor som består av en enda led-lampa kommer bara att ge en smal ljuskägla. Välj led-armband istället där hela bandet lyser, eller kubformade lampor som sprider ljuset lite mer.

Pannlampa

En ljusstark pannlampa är svår att undvara om man löper på vägar eller mörka stigar. Men pannlampan har också ett par svagheter. För det första kan den blända mötande bilister och därmed förhindra dem från att se dig, och för det andra lyser pannlampan oftast med en snävare ljuskägla framför dig. Det hämmar ditt perifera seende och skapar en tunnelkänsla.

Blått ljus bättre än rött

Fotoreceptorerna i ögonen fångar bäst upp blått, grönt och gult ljus. (Trafikljusets gröna färg utgör en optimal mix av de färgerna). Därför är det bra att välja en lampa som lyser i någon av dessa tre färger istället för en traditionell röd lampa. De tre färgerna sticker dessutom ut mer på en trafikerad gata med många röda ljus från ljussignaler, baklysen, bromsljus osv. 

Så syns du i mörkret för bara 69:50 kr!

Vi på Aktiv Träning har satt ihop ett paket som gör att du syns i mörkret – och håller värmen samtidigt. Paketet består av en löparmössa, en buff, handskar – alla delar med reflexer – samt ett LED-armband och en LED-lampa som kan sättas fast bak på skon. Och LED-belysningen är självklart blå, vilket är den färg som experterna rekommenderar om man vill synas i mörkret. Just nu får du hela paketet tillsammans med 2 nummer av Aktiv Träning för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto). Erbjudandet gäller bara så länge lagret räcker. Läs mycket mer här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt nästa stora mål?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig