I många år har vi
fått höra att fötterna
ska sättas ned mot
marken på ett visst
sätt, och att armarna
ska hållas i rätt vinkel
för att vi ska löpa så
effektivt som möjligt.
Men nu indikerar flera
studier något helt
annat.
Det finns
många
etablerade
”sanningar”
för hur man
löper på
rätt sätt. De
flesta håller
dock inte.
LÖP MED 180 STEG I MINUTEN
FelStegfrekvensen är mycket individuell och beror mycket på din längd och tempot du löper i. Mycket tyder dock på att en lite högre frekvens ger ett mer energiekonomiskt löpsteg och även avlastar knän och höfter – särskilt hos nya löpare. Men 180 är alltså INGEN magisk siffra.
LUTA DIG FRAMÅT
FelOm det inte är naturligt för dig att luta dig framåt, så undvik det. En ny studie visar att om du lutar dig för mycket framåt, så belastar du benen mer och tar kortare och mindre effektiva steg. Att luta sig lite framåt är dock naturligt för de flesta.
LANDA PÅ FRAMFOTEN
FelDet finns inget som säger att framfotslöpning ger färre skador eller snabbare löptider. Tvärtom. För de flesta är en naturlig, snabb hällöpning, då man sätter ned hälen i marken och rullar fram på tå, effektivast. En studie visar också att 70 procent av alla elitlöpare landar på hälen. Bara tre procent är framfotslöpare.
UNDVIK LÅNGA STEG
Delvis rättLånga steg, då foten sätts ned mot marken framför kroppen, ökar belastningen på knän och underben och är sällan effektivt. En hög frekvens leder ofta till kortare steg och att foten sätts ned i marken närmare under kroppens tyngdpunkt. Långa steg är ett vanligt nybörjarmisstag.
HÅLL HUVUDET STILLA
Rätt - om det nu år möjligtVickar ditt huvud helt naturligt när du löper, så låt det vicka. Det kan vara effektivt.
BÖJ ARMBÅGARNA TILL 90 GRADER
FelDet finns inget bevis för att ett visst sätt att röra armarna på skulle vara det mest effektiva. Tvärtom leder en påtvingad förändring av armpendlingen till sämre löpekonomi. Pröva dock att slappna av i händer och axlar – det känns behagligt för de flesta.