Löpning i solsken

Spring som du vill! 

© Foto: iStock

Sex regler för en bra löpstil som du inte ska följa

Löpstilen är individuell och att aktivt försöka ändra på den resulterar bara i ökad skaderisk och energiåtgång.

5 februari 2022 av Lasse Lyhne

I många år har vi fått höra att fötterna ska sättas ned mot marken på ett visst sätt, och att armarna ska hållas i rätt vinkel för att vi ska löpa så effektivt som möjligt. Men nu indikerar flera studier något helt annat.

Det finns många etablerade ”sanningar” för hur man löper på rätt sätt. De flesta håller dock inte.

LÖP MED 180 STEG I MINUTEN

Fel
Stegfrekvensen är mycket individuell och beror mycket på din längd och tempot du löper i. Mycket tyder dock på att en lite högre frekvens ger ett mer energiekonomiskt löpsteg och även avlastar knän och höfter – särskilt hos nya löpare. Men 180 är alltså INGEN magisk siffra.

LUTA DIG FRAMÅT

Fel
Om det inte är naturligt för dig att luta dig framåt, så undvik det. En ny studie visar att om du lutar dig för mycket framåt, så belastar du benen mer och tar kortare och mindre effektiva steg. Att luta sig lite framåt är dock naturligt för de flesta.

LANDA PÅ FRAMFOTEN

Fel
Det finns inget som säger att framfotslöpning ger färre skador eller snabbare löptider. Tvärtom. För de flesta är en naturlig, snabb hällöpning, då man sätter ned hälen i marken och rullar fram på tå, effektivast. En studie visar också att 70 procent av alla elitlöpare landar på hälen. Bara tre procent är framfotslöpare.

UNDVIK LÅNGA STEG

Delvis rätt
Långa steg, då foten sätts ned mot marken framför kroppen, ökar belastningen på knän och underben och är sällan effektivt. En hög frekvens leder ofta till kortare steg och att foten sätts ned i marken närmare under kroppens tyngdpunkt. Långa steg är ett vanligt nybörjarmisstag.

HÅLL HUVUDET STILLA

Rätt - om det nu år möjligt
Vickar ditt huvud helt naturligt när du löper, så låt det vicka. Det kan vara effektivt.

BÖJ ARMBÅGARNA TILL 90 GRADER

Fel
Det finns inget bevis för att ett visst sätt att röra armarna på skulle vara det mest effektiva. Tvärtom leder en påtvingad förändring av armpendlingen till sämre löpekonomi. Pröva dock att slappna av i händer och axlar – det känns behagligt för de flesta.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: