Märkliga bieffekter av löpning
Märkliga bieffekter av löpning

Kroppen reagerar lite märkligt ibland under och efter löpning.

© iStockphoto

Sex märkliga saker som händer med din kropp när du löper

Löpning sätter fart på fettförbränningen, ökar syreupptagningsförmågan och stärker cirkulationssystemet, men löppassen medför också en del konstiga bieffekter.

14 mars 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

1. Hosta

Det är helt normalt att hosta lite då och då i några minuter när träningen just är avslutad. Det kallas ansträngningsutlöst bronkospasm, och beror på att värme och fukt vädras ut ur lungorna under fysiskt arbete.

2. Metallsmak

Om du känner en viss metallsmak mitt under backrycket, så beror det på att slemhinnorna i luftvägarna är torra, och att bildas små sprickor som fylls med blod. Det är dock helt ofarligt.

3. Rinnande näsa

Dina slemhinnor blir tora av väder och vind när du tränar, och kroppen svarar genom att utsöndra större mängder snor och tårar (exercise-induced rhinitis). Slemhinnorna är den första försvarslinjen i ditt immunförsvar, och de fungerar bäst om de är fuktiga.

4. Akut toalettbehov

Magbesvär är vanligt hos löpare. Alla skakningarna tros ha en avgörande roll eftersom problemet inte alls är lika vanligt hos t.ex. motionscyklister. En fiberrik och fettsnål kost samt rikligt med vätska kan hjälpa mot att avföring ansamlas i tjocktarmen.

5. Kraftig klåda

Det kan bero på att huden är torr eller att kroppen reagerar naturligt på att kapillärerna utvidgas och stimulerar närliggande nerver. Men man kan också få nässelfeber med kliande utslag av att motionera. Antihistaminer kan hjälpa ibland.

6. Hjärnsläpp

Du avslutar träningspasset, men har glömt var du gömde husnyckeln. Lättare förvirring och desorientering är normalt efter långa, hårda träningspass. Det beror på att din hjärna har brist på glykogen. Lösningen är enkel: inta kolhydrater med detsamma.

Få ett par suveräna vintertajts

Nu behöver du inte frysa mer när du löptränar. För bara 99:50 kr kan du just nu få ett par snygga löpartajts som är designade för att följa kroppen och utestänga kylan. På så sätt kan du njuta mer av löprundan och lägga din energi på att löpa i stället för att hålla dig varm. De svarta tajtsen är elastiska, har blixtlås vid fotlederna och sitter åt lagom hårt. Det finns reflexer ned längs sidorna på benen som gör att du syns bra i mörkret, och på ländryggen finns det en ficka med blixtlås för nycklar, kreditkort, energiprodukter eller liknande. Just nu kan du få dessa snygga tajts tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Sedan är det bara att njuta av träningen och få en kanonstart på 2019. Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet. Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många kilometer cykelpendlar du varje dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig