© Jakob Helbig

Sex bra tips om vinterlöpning

Kyla, mörker, is och snö. Vintern är en utmaning för en löpare. Men med rätt taktik är det inga problem att fortsätta löpträna hela vintern. På köpet får du mer ork och energi som gör vardagslivet lättare samtidigt som du kommer att vara i toppform redan till våren.

6 januari 2015

Vinterlöpning kan vara en kylslagen historia och många löpare går i ide i soffan och ställer undan löpskorna tills det våras igen. Det kan emellertid innebära stora konsekvenser. Den mödosamt uppbyggda formen försvinner helt efter bara 6–8 veckor. Dessutom riskerar du att gå upp i vikt och tvingas kämpa med överflödiga kilon när det våras igen. Musklerna och lederna tappar också sin styrka och smidighet efter ett träningsuppehåll på 3–4 månader. Det innebär att risken för skador ökar markant när det är dags att börja löpträna igen.

Lyckligtvis kan ett par enkla tips göra din vinterlöpning till en överkomlig uppgift. Det handlar om att klä sig rätt och träna smart.

Rätt klädd för vinterlöpning

1. Trelagersprincipen: en väl beprövad metod när det gäller att klä sig i kyla. Innerlagret som ligger an mot huden ska transportera bort svetten från kroppen och hålla dig torr. Det bör vara tunt, åtsittande och vara gjort av ylle eller polyester – t.ex. ett underställ. Mellanlagret ska isolera, men ändå tillåta kroppen att andas – t.ex. en lagom tjock fleece- eller ylletröja. Ytterplagget ska skydda mot vinden – t.ex. en klassisk löparjacka. Om det inte är allt för rått och kallt, kan du klara dig med lager ett (innerlagret) och två (mellanlagret) eller ett och tre (ytterlagret).

2. Håll huvud och händer varma. En stor del av värmeförlusten sker via händerna och huvudet. Med fingervantar och en tunn mössa får du ett bra skydd och med en tunn buff skyddas halsen. I sträng kyla kan en ansiktsmask vara bra. Den skyddar ansiktet och värmer inandningsluften så att du inte drar i dig kalluft i onödan.

3. Skydd mot vinden. Om det blåser kraftigt känns det betydligt kallare. Det beror på vindens kyleffekt. Ett vindtätt ytterlager i form av en skaljacka och ett par tunna överdragsbyxor är därför oumbärligt när man löper på vintern. Om du saknar utrustning för vinterlöpning, så ska du kolla in vårt vinterpaket från Craft.

Träningstips för vinterlöpning

1. Korta rundor. Löp kortare rundor i ett måttligt tempo istället för långa, lugna pass. På så sätt kan du hålla kroppen varm hela vägen och undvika att bli nedkyld, vilket annars är vanligt under andra halvan av en löprunda.

2. Motvind/medvind. Kraftig vind gör att kyleffekten ökar och därför bör du söka lä när du löper, t.ex. i skogen. Om du inte har möjlighet till det så kan du löpa mot vinden under första halvan av löprundan när du är pigg och orkar hålla tempot uppe. Då undviker du den nedkylning som annars sker då du släpar hem din trötta, svettiga kropp i motvinden.

3. Träna inomhus. Intervaller och tempopass kan vara tuffa att genomföra på vintern. Kör därför dina intensiva pass på löpband. Det ökar kvaliteten på passen och dessutom är det skönt att löpa i shorts och t-shirt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: