Kris i slutet av löprundan
© iStock

Så undviker du krisen på slutet av löprundan

Blir du trött på slutet av löprundan och tvingas du gräva djupt efter de sista krafterna så kan det kosta dig många minuter. Vi guidar dig till hur du undviker krisen på slutet, och hur du håller en stabil energinivå under hela loppet.

16 maj 2018 av Lasse Lyhne

Jobbigt på slutet

Även om de sista kilometerna i ett lopp ofta känns lätta eftersom målet är inom räckhåll, så är kroppen ändå trött. Och har du redan plågat dig kan den sista biten in i mål bli jobbig.

Gör så här:

En trött kropp löper sakta. Det är lätt att höfterna och axlarna sjunker ned, och löpsteget tappar sin spänst. Det gäller därför att fokusera lite extra på löpstilen. Spänn magen, räta på ryggen, skjut fram bäckenet och ta korta, snabba steg. Sätt ned fötterna i marken rakt under din tyngdpunkt och se till att ha en kort markkontakt.

Så undviker du det på nytt:

Du kan träna på att hantera kriser i slutet av loppen. En gång i veckan kan du avsluta dina lugna pass med 1–3 km löpning i hög fart. Löp tekniskt bra och med en jämn rytm. Det gör att du vänjer dig att löpa snabbt trots att du är trött. 

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: