Kvinna som har ont i vaden.
© iStock

Så undviker du kramp

Kramp uppkommer i tid och otid och kan sätta irriterande käppar i hjulet för din träning. Men vad som sker mer exakt i kroppen när krampen uppstår kan du läsa om här.

11 april 2019 av Jesper U. Larsen

Det händer i kroppen 

I ryggmärgen finns nerver som signalerar till musklerna att de antingen ska slappna av eller dra ihop sig. Nerverna styrs av vilja och reflexer, men också av sensorer i musklerna.

I musklerna finns fibrer som känner av vad som händer i musklerna. Fibrerna ”talar om” för nerverna att musklerna ska slappna av eller dra ihop sig.

Om musklerna blir överansträngda kan de signaler som får musklerna att slappna av bli svagare. Samtidigt kan de signaler som gör att musklerna drar ihop sig bli starkare, vilket i sin tur resulterar i kramp.

Så blir du av med krampen

  • Stretcha: I stort sett all kramp kan motverkas genom att stretcha musklerna. Om du t.ex. drabbas av kramp i vaden, så ska du ställa dig en knapp meter från en vägg eller liknande och luta dig framåt med sträckt ben och hälen i marken. Ligger du och har kramp i vaden eller baklåret, så kan du ta hjälp av någon som lyfter upp ditt ben och trycker mot fotsulan så att tårna pressas mot ditt huvud.

  • Massera området: Lätt massage i ett krampande område kan också minska muskelspänningen, men det krävs ett visst tålamod – särskilt om krampen uppstår under en tävling.

  • Sänk farten: När den mest akuta krampen har lagt sig kan du som regel fortsätta med din aktivitet. Men du bör sänka tempot eftersom risken är stor att krampen kommer tillbaka.

  • Drick gurkspad: Om du ofta brukar få kramp och om du känner för att pröva en alternativ metod, så kan du ta med dig en liten shot (ca 50 ml) med gurkspad i vätskebältet och dricka det så snart du känner att du börjar få kramp.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: