Kvinna löper i en stad
Föredrar du att löpa i stan?

Stadslöpning innebär många fördelar. Läs mer om dem här. 

© iStock

Så springer du i stan

Den stora fördelen med det jämna, fasta asfaltsunderlaget och den flacka vägprofilen gör att det är lätt att hitta en bra rytm och genomföra intervall- och tempopass i en hög och jämn fart. Det finns dock några krav som också bör vara uppfyllda:

14 april 2021 av Lasse Lyhne

Trafikfritt. Bilar, cyklar och fotgängare är ofta störande och måste du passera och hålla koll på andra trafikanter, så är det svårt att löpa jämnt och koncentrerat.


Flackt. Ett plant underlag eller långsluttande backar är att föredra. Det gör att man kan löpa snabbt med en stabil och hög intensitet som gör att pulsen hålls uppe. Går det för mycket uppför och nedför blir intensiteten ojämnare, vilket ger en annan slags belastning på kroppen. Det konstant höga tempot ökar främst uthålligheten och förbättrar musklernas förmåga att tåla mjölksyra.

>> FÅ MASSOR AV tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<


Få kurvor. Om det dyker upp så få kurvor som möjligt får du bättre möjligheter att löpa i ett jämnt tempo. Planera gärna löprundan så att du viker av till höger och slipper korsa vägen för att svänga.


Lä. Om det går är det bra om du har möjlighet att löpa i lä. Det gör löprundan behagligare och det blir även lättare att jämföra kilometertider som annars blir mer ojämna i med- eller motvind.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: