Man som börjar springa
© iStock

Så snabb blir du om du går ned lite i vikt

Du har kanske hört talas om att man kan springa snabbare om man går ned lite i vikt. Men hur mycket snabbare blir man egentligen? Det har grekiska forskare studerat, och här kan du läsa om deras överraskande resultat.

14 februari 2018 av Redaktionen

Hur mycket betyder viktnedgång

egentligen för löphastigheten?

Vikten har betydelse för löp­tempot. Det är allmänt känt. Men hur mycket snabbare kan man bli om man går ned i vikt? Det har grekiska forskare undersökt genom att testa en grupp löpare i laboratoriemiljö, och svaret är faktiskt mycket exakt. 1,4 procent snabbare (mot­svarande ca 3 sek/km) blev löparna för varje kilo de gick ner i vikt. Det innebär alltså att en viktnedgång på 5 kg teoretiskt kan göra att man blir 2,5 min. snabbare på milen.

Teoretiskt är ett viktigt ord här, för i laboratoriet gick de ned i vikt utan att förlora muskelmassa. Detta är svårt att lyckas med i praktiken då man ofta också tappar vätska, glykogen och muskler vilket försämrar prestationsförmågan.

Här kan du beräkna hur snabbt du kommer att springa om du går ned några kilo i vikt.

Till skillnad från i tidigare studier där man försett löparna med vikter och således mätt effekterna av en viktuppgång, så minskades löparnas vikt i denna studie med hjälp av ett avancerat remsystem. 

Redaktionen rekommenderar: snygg och bra träningsjacka från Diadora

Löp i kyla och blåst med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig