Man och kvinnor löper utomhus
© iStock

Så ska du andas när du löper

Rätt andning är avgörande för att löpupplevelsen ska bli så bra som möjligt. Här är fyra tips till den optimala andningen som gör att du får ut maximalt av din löpträning.

29 maj 2018 av Hans W. Gottlieb

Alla är inte helt ense om att en andning som är syn­kro­ni­se­rad till stegen är optimal, men det är definitivt bra att andas rytmiskt så att syret utnyttjas optimalt.

Att räkna andetag och steg kan vara bra som avledning när man börjar bli trött.

Fyra tips till bättre andning

1. Lär dig att andas djupt

Det gäller att andas regelbundet och ända ned till mellangärdet varje gång. Andas djupt med magen, och känn hur mellangärdesmuskeln pressar sig neråt när du andas in och kommer tillbaka när du andas ut.

2. Fokusera på utandningen

Lungorna behöver göra sig av med den använda luften som är fylld med CO2; annars blir du lätt andfådd eftersom kroppen tvingar dig att andas snabbare i sitt försök att få nytt syre inombords. Jobba därför med att andas ut kraftfullt när du löper.

3. Andas in med näsan

När det handlar om inandning så är det bra att använda sig av näsandning så länge man kan eftersom näsans luftvägar rensar och värmer luften. Det är dock helt naturligt att även andas med munnen när man löper riktigt snabbt.

4. Jobba med rytmen

Det är bra att ha en stabil rytm i andningen, och för en del hjälper det att synkronisera andningen med varannat, vart tredje eller vart fjärde steg beroende på intensiteten. Pröva dig fram och se vad som fungerar för dig.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.


I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig