Så reagerar kroppen i kyla

Varför tappar man känseln i fingrarna när det är kallt? Och varför får man ont i lungorna? Se här vad som händer i kroppen när du löptränar i kyla.

27 januari 2019 av Christian Thestrup


Du tappar känseln i fingrar och tår

Fingrarna och tårna är särskilt känsliga för kyla. Det beror på att kall luft gör att de små blodkärlen drar ihop sig, och kroppen prioriterar blodcirkulationen till vitala organ som hjärta och lungor. När man hör talas om personer som drabbats av köldskador, så är det oftast perifera kroppsdelar som fingrar, tår, öron och näsa det handlar om.

Din näsa rinner

Den kalla luften som du utsätts för under vinterns löprundor är generellt mycket torr. När du andas in kommer luften därför att börja torka ut dina slemhinnor, och för att motverka det ökar  kroppen vätskeproduktionen – ofta lite för mycket. Det märks bl.a. genom att din näsa snart börjar rinna.

Du får ont i lungorna

En del tror att deras lungor fryser till is om de löptränar ute i kylan på vintern. Det stämmer dock inte. Kroppen värmer nämligen upp den kalla luften innan den kommer så långt. Om du får en brännande känsla i lungorna, så beror det främst på att den torra luften torkar ut dina luftrör. Det har alltså inte något direkt med kylan att göra – du kommer nämligen att uppleva samma sak om du springer i en varm öken där luften också är mycket torr.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: